PREVENCIJA

U Rijeci obilježen Dan sigurnijeg interneta; Sudjelovale brojne riječke osnovne škole

Idi na originalni članak
Foto: Unsplash

Policijski službenici Odjela prevencije u suradnji s osnovnim školama na području grada Rijeke; „Nikola Tesla“, „Dolac“ i Ivan Zajc“, dogovorili su podjelu promotivno – edukativnih materijala na temu  „Elektroničko nasilje među djecom“

Oglas

Od 2004. godine krenula je inicijativa za obilježavanje „Dana sigurnijeg interneta“ te se ovaj dan od tada obilježava drugog dana drugog tjedna u veljači. Ove godine to je bio 9. veljače, a u obilježavanje su se uključili i policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske.

S obzirom na epidemiološku situaciju te nemogućnost provedbe edukativnih aktivnosti,  policijski službenici Odjela prevencije u suradnji sa osnovnim školama na području grada Rijeke; „Nikola Tesla“, „Dolac“ i Ivan Zajc“, dogovorili su podjelu promotivno – edukativnih materijala na temu  „Elektroničko nasilje među djecom“.
Osim za djecu, materijali su namijenjeni i njihovim roditeljima, kao i  stručnim suradnicima, a kako bi se  senzibilizirali na problem zlouporabe tzv. „novih tehnologija“ i načinom postupanja ukoliko je počinjeno ili se sumnja na počinjenje kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

Često se misli kako elektroničko nasilje može proći nekažnjeno, te kako ni odrasli ni djeca ne mogu učiniti ništa kako bi se spriječilo. Međutim, pravilnom i pravodobnom edukacijom, kao i preventivnim programima, djeca se mogu zaštititi od opasnosti u novim medijima.
Važno je poznavanje korištenja interneta i drugih suvremenih komunikacijskih tehnologija, koji su rizici i što se može učiniti ukoliko postoji opasnost od nasilja.

Slijedom navedenog iznosimo korisne savjete za djecu :

• budi siguran/na da razumiješ osnove sigurnosti i privatnosti na internetu
• ne daj nikome svoje korisničke podatke (lozinke) – ni najboljim prijateljima ili dečku/djevojci
• slušaj savjete svojih roditelja, oni ti žele dobro, nemoj se bojati potražiti pomoć ili savjet od njih
• neka ti prijatelji budu samo osobe koje uistinu i poznaješ u stvarnom životu
• pažljivo prihvaćaj nove prijatelje
• nemoj se bojati prijaviti neprimjerene sadržaje – to je lako napraviti, a prijava je anonimna
• ako neprimjerene sadržaje želiš prijaviti policiji, učini to prije nego što ih prijaviš administratoru/moderatoru društvene mreže ili neprimjerene
sadržaje pohrani na svoje računalo, kako bi eventualno kasnije mogao/la pokazati policiji, odnosno, kako bi mogli poslužiti kao dokaz
• blokiraj korisnike s kojima ne želiš komunicirati
• ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu!

Exit mobile version