MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA

U Rijeci obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

Kod spomenika žrtvama Holokausta na Židovskom groblju na Kozali obilježen je Dan sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

Dan sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan u najvećem broju europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Oświęcimu u Poljskoj.

Program obilježavanja organizirala je osnovna škola Škurinje u suradnji s Židovskom općinom Rijeka. OŠ Škurinje već je duži niz godina nositelj projekta Šafran koji za cilj ima upoznavanje učenika s činjenicama o Holokaustu te o opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije.

Prema riječima učiteljice povijesti iz OŠ Škurinje Nevenke Ilić, koja je s kolegicama Svjetlanom Kraljić i Magdalenom Tomić-Mijatović i pripremila ovogodišnji program obilježavanja, važno je djeci govoriti o ovoj teškoj temi iz povijesti našega društva i to treba napraviti na način koji je za njihovu dob primjeren.

„Djeca dobro prihvaćaju razgovore o temi Holokausta, a možda ga najbolje mogu razumjeti kroz književnost identificirajući se s osobama koje imaju svoje ime i prezime i o čijim životima prije Holokausta i prije početka Drugog svjetskog rata mogu nešto saznati i naučiti“, rekla je Ilić.

Pogledajte VIDEO Kanala Ri:

Novinarka: DOLORES VLAHOV PAULIĆ
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

U čast svim žrtvama Holokausta održana je minuta šutnje, a na spomenik su prema židovskom običaju položeni kamenčići, u spomen na sve žrtve.

U programu obilježavanja sudjelovali su učenici OŠ Škurinje kao i pjevački zbor škole, a pridružili su im se među ostalima i riječki gradonačelnik Marko Filipović kao i pripadnici Židovske općine Rijeka.

„Iz Rijeke, na ovaj dan, kao i svake godine šaljemo poruku tolerancije, razumijevanja i zajedništva. Učeći na lekcijama iz povijesti mi zapravo učimo za budućnost i drago mi je što djelatnici i učenici OŠ Škurinje svake godine organiziraju program obilježavanja ovog dana jer je važno djecu upoznati s povijesnim činjenicama o jednom od najvećih zločina u ljudskoj povijesti. Na nama je da pamtimo žrtve, ali i da ne dopustimo da se nešto takvo ikad više ponovi“, rekao je u svom obraćanju riječki gradonačelnik Marko Filipović i dodao kako je važno reagirati na nasilje u našem okruženju, reagirati na svaki neprimjereni grafit koji se može povezati s ovom temom, na svaki kukasti križ ili ustaško znakovlje. „To su simboli režima za koje nikako ne želimo da nam se ponove u budućnosti“, zaključio je gradonačelnik.

„Dan sjećanja na žrtve Holokausta dan je koji je potrebno obilježavati kako se ta strahota koja se dogodila nikada ne bi zaboravila, a istodobno je važno slati poruke o važnosti suživota i inkluzije koje se iz Rijeke šalju svake godine. Obilježavanje ovog dana, nije važno samo za Židovsku zajednicu već za kompletno naše društvo, jer vjerujem da nitko nije ostao emocionalno nedotaknut tragedijom Holokausta“, rekla je potpredsjednica Židovske općine Rijeka Rina Brumini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari