'INKLUZIVNI KOTAČ'

U Rijeci održan okrugli stol ‘Položaj Roma u PGŽ’; Romima poziv za uključenje u ‘Inkluzivni kotač’

U sklopu projekta „Inkluzivni kotač“, Udruga Ri Rock i Romska organizacija mladih Hrvatske organizirali su okrugli stol „Položaj Roma u Primorsko-goranskoj županiji – izazovi i rješenja“.

Projekt „Inkluzivni kotač“ pokrenut je s ciljem poboljšanja medijske reprezentacije romske zajednice te ostalih ranjivih skupina kako bi se smanjio učinak neadekvatne medijske reprezentacije na marginalizaciju Roma te uvela pozitivna promjena unutar zajednice.

Naime, prema Nacionalnom planu za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. – 2027. pripadnici romske nacionalne manjine susreću se sa specifičnim problemima među kojima su: isključenost iz društvenog i kulturnog života, niska razina sudjelovanja u općim politikama i aktivnostima na razini lokalnih zajednica te negativna medijska slika.

Kako bi se to promijenilo, “Inkluzivni kotač” će 60-ak mladih članova romske zajednice uključiti u obrazovne, poslovne, kulturno-umjetničke te političke procese kroz edukaciju za medijske djelatnike, proizvodnju radijskih emisija i časopisa, nastupe na manifestacijama i sudjelovanje na okruglim stolovima i izradi Akcijskog plana za uključivanje Roma u PGŽ-u.

„Pretpostavljamo kako će projekt indirektno utjecati na 16.975 Roma na razini RH prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, odnosno na 1.072 Roma na području PGŽ-a, zbog utjecaja Akcijskog plana, povezivanja romskih udruga iz cijele Hrvatske, dosega radijskih emisija i časopisa, sudjelovanja ili dolaska na manifestacije“, navodi voditeljica projekta Marina Jakšić iz udruge Ri Rock.

Okrugli stol, održan u Omladinskom kulturnom centru Palach, prva je aktivnost u sklopu projekta „Inkluzivni kotač“. Na okruglom stolu osobe romske nacionalnosti izrazile su svoje potrebe, a predstavnici državne uprave te jedinica lokalne i regionalne samouprave prenijeli iskustva dosadašnjeg rada u vezi romskih pitanja, s naglaskom na rad na strateškim, akcijskim i sličnim dokumentima i programima.

Nakon uvodnog govora voditeljice projekta, Marine Jakšić iz Udruge Ri Rock i koordinatora projekta Siniše Senada Musića iz Romske organizacija mladih Hrvatske, na okruglom stolu obratili su se i voditelj  Službe za prava nacionalnih manjina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Aleksa Đokić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač, voditeljica Službe za socijalnu skrb Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Maja Pudić. Projekt je podržan od svih relevantnih dionika, a posebice je prepoznat od strane lokalne i regionalne samouprave.

Kako bi se što bolje pripremila izrada Akcijskog plana za uključivanje Roma u PGŽ-u, definirani su glavni dionici i izazovi koji bi se mogli pojaviti u procesu izrade. Kako ističe Jakšić, na okrugom stolu prepoznat je izazov u suradnji između izabranih predstavnika Roma na regionalnoj i lokalnoj razini, izazovi u međusobnoj komunikaciji te slabo razvijeno romsko civilno društvo.

„Predstavnici PGŽ-a su potvrdili pružanje pomoći u izradi Akcijskog plana za uključivanje Roma u PGŽ-u. Utvrđeno je postojanje razlika u prioritetima s obzirom na različite lokalitete u PGŽ-u. Dionici okruglog stola mapirali su dionike na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini među kojima se nalazi Ured pučke pravobraniteljice i Ured pučke pravobraniteljice za djecu, škole, lokalna i regionalna samouprava, civilno društvo, policija te poslodavci. Budući da su svi relevantni pozvani dionici potvrdili suradnju i pružanje pomoći u jednoj od glavnih aktivnosti projekta (izrada Akcijskog plana za uključivanje Roma u PGŽ-u), okrugli stol je nadmašio očekivanja“, istaknula je Jakšić.

Sljedeća aktivnost projekta je edukacija za buduće medijske djelatnike. Stoga je upućen poziv svim zainteresiranim mladim Romima i Romkinjama, u dobi do 29 godina, da se priključe edukaciji  koji će u sklopu projekta, nakon održanih edukacija, producirati radijske emisije na riječkom radiju zajednice „Radio Roža“. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 17. listopada na službenu email adresu projekta: inkluzivnikotac@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu Inkluzivni kotač i Facebook stranicu Romske organizacije mladih Hrvatske.

Projekt “Inkluzivni kotač” čija je ukupna vrijednost 86.328,00 eura podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari