ODNEDAVNO JE IMENOVAN

U Rijeci održan prijam za Bashkima Islama Enesija – počasnog konzula Republike Albanije

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije održali su u Salonu Grada Rijeke, prijam za Bashkima Islama Enesija, počasnog konzula Republike Albanije za područje Primorsko-goranske županije.

Bashkim Islam Enesi, odnedavno je imenovan za počasnog konzula Republike Albanije za područje Primorsko-goranske županije.

U njegovoj pratnji prijamu su nazočili Gani Xharrahi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Valentin Lleshi, predsjednik Zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije.

Bashkim Islam Enesi, rodom je iz Tirane, Albanija. Od 1991. godine živi i radi u Rijeci. Hrvatsko državljanstvo dodijeljeno mu je 2006. godine. Govori hrvatski, albanski i engleski jezik i ima iza sebe bogato poslovno iskustvo zastupajući tvrtke iz Hrvatske i Slovenije u Albaniji i obratno.

Čestitajući na imenovanju zamjenik gradonačelnika Marko Filipović kazao je kako je ono još jedan korak više u unaprjeđenju odnosa između Republike Albanije i Republike Hrvatske te ujedno potvrda nastavka dobre suradnje s pripadnicima albanske nacionalne manjine koji žive i rade u Rijeci. Ta se suradnja očitovala u našoj pomoći kada je prije dvije godine potres pogodio Drač, kao i nedavno kada je potres pogodio Baniju, a albanski su se obrtnici, pekari, isti dan odazvali besplatno pomažući i dijeleći kruh. Filipović je podsjetio kako je s gradom Dračem uspostavljeni kontakti. Želju za suradnjom iskazali su Pomorski fakultet i Lučka uprava Rijeka, bio je predviđen i posjet gospodarskog izaslanstva Albaniji, ali je pandemija korone sve poremetila. Filipović je izrazio nadu da će se smirivanjem situacije i vraćanjem života u normalu taj posjet i realizirati.

Uvjeren sam da će gospodin Enesi, kao počasni konzula podjednako zastupati pripadnike kako albanskog tako i hrvatskog naroda“, rekao je zamjenik Filipović.

Čestitke na imenovanju uputila je i zamjenica župana Marina Medarić, naglasivši izuzetno dobru suradnju s Vijećem albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije.

Počasni konzul Republike Albanije Bashkim Islam Enesi zahvalio je na prijemu naglasivši kako su Rijeka i Hrvatska njegova druga domovina, budući da već trideset godina živi i radi ovdje. Ekonomist po zanimanju, svoj je poslovni put započeo kao pomoćni ataše, a nastavio kao privatni poduzetnik s vlastitom tvrtkom koja zastupa brojna trgovačka društva iz Hrvatske i Slovenije u Albaniji.

Svoja poznanstva U Albaniji i dugogodišnje poslovno iskustvo rado ću staviti na raspolaganje za povećanje bilateralnih odnosa Hrvatske i Albanije“ rekao je Enesi

Počasni konzule Enesi je podsjetio na svojedobnu brodsku liniju Rijeka – Drač, naglasivši kako bi trebalo razmotriti njeno ponovno uspostavljanje te pozvao na suradnju u novim projektima, ne samo iz područja gospodarstva već i turizma, kulture i prometne povezanosti.

Počasni konzul svoj ured će imati u vlastitom poslovnom prostoru na adresi Dolac 9.

Gani Xharrahi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Valentin Lleshi, predsjednik Zajednice Albanaca Primorsko- goranske županije pozdravili su imenovanje počasnog konzula naglasivši kako će on djelovati kao most suradnje između dviju država i PGŽ te drugih županija u Republici Albaniji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari