"TIHI UBOJICA"

U Rijeci održan skup o pametnim tehnologijama koje pomažu kod dijabetesa

U organizaciji Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Rijeka i uz podršku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, danas se u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka održava znanstveno-stručni skup pod nazivom “Umjetna inteligencija u liječenju šećerne bolesti tipa 1”

Ovaj znanstveni skup organiziran je kao dio šireg projekta Pametne specijalizacije (S3) – Kvaliteta života bolesnika s tipom 1 šećerne bolesti uz implementaciju međunarodne kolaborativnosti i mobilnosti koji realizira Sveučilište u Rijeci.

Fokus na umjetnu inteligenciju

Zaželjevši dobrodošlicu na skup, prof. dr. sc. Dubravka Jurišić-Eržen, pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Rijeka, istaknula je kako je cilj znanstvenog skupa izložiti nove relevantne aspekte kliničke dijabetologije s fokusom na umjetnu inteligenciju kako bi se razvila rješenja koja će pacijentima omogućiti funkcionalniji i kvalitetniji život.

Na otvaranju skupa sudionicima su uspješan rad poželjeli prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Silvia Hunjadi Korošec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije, prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka te prof. dr. sc. Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, koji je na skupu bio i u ulozi pročelnika Zavoda za gastroenterologiju, hepatologiju, endokrinologiju i nefrologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka te prodekana za kvalitetu Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Dr. Palčevski izrazio zadovoljstvo skupom

Dr. Palčevski je izrazio zadovoljstvo što zajedno s kolegama liječnicima imati priliku dobiti više znanja o tome kako umjetnu inteligenciju primijeniti u svakodnevnoj praksi.

Govoreći kao zamjenik gradonačelnika, naglasio je važnu ulogu gradova i županija u poboljšanju kvalitete života njihovih građana.

„Grad Rijeka po svom ustrojstvu ne brine o tercijalnoj zdravstvenoj zaštiti kao što ne brine niti o Sveučilištu, međutim mi u lokalnoj samoupravi našu ulogu doživljavamo kao mjesto gdje se sastaju potrebe stanovnika i vizije unapređenja kvalitete njihova života. Mislim da u Rijeci to radimo na dobar način, što ne znači da ga ne možemo poboljšati, kako u suradnji s Domom zdravlja PGŽ-a, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, KBC-om i Sveučilištem u Rijeci“, naglasio je Palčevski.

U radnom dijelu susreta sudjeluju eminentni stručnjaci iz područja pedijatrijske endokrinologije te internisti endokrinolozi iz kliničkih bolničkih centara iz Hrvatske i stručnjaci iz Sveučilišnog kliničkog centra Ljubljana (UKC Ljubljana) iz Slovenije. Intencija je i povezivanje s udrugama oboljelih od šećerne bolesti, koji danas postaju partneri u liječenju bolesti.

Znanstveni skup uključit će prezentacije o novim relevantnim aspektima kliničke dijabetologije s fokusom na primjenu umjetne inteligencije u liječenju tipa 1 šećerne bolesti kod djece i odraslih, a sudionici će imati priliku komunicirati s vodećim stručnjacima iz područja tehnologije u dijabetesu.

‘Tihi ubojica’

Poznata i kao „tihi ubojica“, šećerna bolest tip 1 zbog velikog javnozdravstvenog značaja zauzima važno mjesto u znanstvenom i stručnom diskursu analize i istraživanja kliničkih stanja gdje u suglasju s drugim područjima ekspertiza, posebno onih iz STEM područja, nastoji razviti rješenja koje će oboljelima omogućiti što funkcionalniji i kvalitetniji život i rad u zajednici. U prošlosti je bila smrtonosna bolest, što se promijenilo otkrićem i početkom proizvodnje inzulina čiju smo 100. godišnjicu od prve uspješne primjene kod ljudi obilježili 2022. godine, diljem svijeta.

Danas je razvoj tehnologije, poglavito sustava za isporuku inzulina i mjerača glukoze, omogućio razvoj povezanih sustava zatvorene petlje koji rade automatski te je tako ostvaren dugogodišnji san o doprinosu umjetne inteligencije u liječenju bolesti. Samim time život djece i mladih ljudi, ali i njihovih roditelja postao je puno kvalitetniji, uz mogućnost ostvarenja svih njihovih želja i planova poput drugih ljudi.

Organizatori znanstveno-stručnog skupa “Umjetna inteligencija u liječenju šećerne bolesti tipa 1” – Klinički bolnički centar Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, Sveučilište u Rijeci i Hrvatski liječnički zbor – očekuju kako će zaključci ovoga skupa pridonijeti kvaliteti nekih od željenih novih rješenja u budućnosti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari