OCJENSKA IZLOŽBA

U Rijeci održano 26. Državno natjecanje brodomaketara i otvorena izložba maketa brodova „Rijeka 2021“

U Centru tehničke kulture Rijeka otvorena je Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2021“, a dodijeljena su i priznanja i nagrade najuspješnijim sudionicima 26. Državnog natjecanja brodomaketara

Brodomaketarsko natjecanje s dugogodišnjom tradicijom organiziraju Hrvatski savez brodomaketara u suradnji s Centrom tehničke kulture Rijeka, a uz pokroviteljstvo Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Na natjecanju koje se organizira od 1995. godine prezentira se umijeće izrade maketa autohtonih brodova Jadrana kao što su primjerice galije, trabakuli i karake, kao i svjetski prepoznatljivih brodova u njihovim minijaturnim oblicima.

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Zdravko Šiško čija je maketa putničkog broda M/B Premuda osvojila najveći broj bodova ocjenjivačkog suda, a osim njemu dvije zlatne medalje pripale su i Rolandu Vlahoviću za njegove dvije makete – putnički brod Abbazia i razarač Split.

ZDRAVKO ŠIŠKO SA SVOJOM POBJEDNIČKOM MAKETOM

Sve natjecateljske makete brodica i brodova kao i još 32 makete izvan konkurencije mogu se razgledati na izložbi koja u Centru tehničke kulture ostaje otvorena do 22. srpnja.

Prilikom otvorenja izložbe zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan istaknula je kako Rijeka njeguje dugu tradiciju brodomaketarstva, kao i tradiciju brodogradnje koja je prepoznata u cijelom svijetu.

„Stvaralaštvo brodomaketara u kojem u Rijeci možemo uživati iz godine u godinu iznimna je promocija kako našega kraja tako i cijele Hrvatske. Impresivni su to radovi koji pričaju priču o povijesti plovidbe našim morem, o našem pomorskom kraju, ali su poveznica i s drugim pomorskim tradicijama“, rekla je Krpan i čestitala svima na sudjelovanju.

Predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara, Mladen Mihić zahvalio je Grad Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na dugogodišnjoj potpori i pokroviteljstvu natjecanja i izložbe.

„Čestitam svim sudionicima natjecanja, ali moram istaknuti kako ove godine posebnu počast odajemo gospodinu Ediju Šimetiću, brodomaketaru koji nas je prošle godine nažalost napustio. Bio je jedan od posljednjih brodomaketara koji je izrađivao brodove u boci i na ovoj su izložbi izložena četiri njegova rada“, rekao je Mihić.

Otvorenju izložbe nazočila je i zamjenica župana Marina Medarić koja se nadovezala na prijašnje govornike istaknuvši kako se divi trudu, znanju i vremenu koje ovi majstori ulažu u izrade svojih maketa, a potom je zajedno sa Sandrom Krpan i pročelnikom Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Zdravkom Ivankovićem najuspješnijim ovogodišnjim brodomaketarima dodijelila nagrade i priznanja.

Prema riječima Olivere Stanić iz Centra tehničke kulture, ukoliko to epidemiološka situacija bude dopustila, sve zaljubljenike u makete brodova u rujnu očekuje Svjetsko natjecanje u brodomaketarstvu.

„U planu nam je da se natjecanje održi u prostoru Exportdrva od 11. do 19. rujna. Prijave sudionika su još uvijek u tijeku, a očekujemo da bi moglo biti izloženo oko 200 maketa brodova iz Europe i svijeta“, završila je Stanić.

Izložba je u Centru tehničke kulture za posjetitelje otvorena od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati te od 16 do 20, a subotom i nedjeljom od 10 do 15 sati. Posjetitelji mogu sudjelovati u ocjenjivanju maketa, a posljednjeg dana izložbe njihovi bodovi se zbrajaju i maketa s najvećim brojem bodova dobit će nagradu publike.

U popratnom programu zainteresirani se mogu pridružiti online predavanju „Brodogradnja i priče o brodovima južnog i sjevernog dijela Jadrana“, koje će se održati u srijedu, 21. srpnja u 11 sati, izvještava Grad Rijeka.

Za sudjelovanje na online predavanju potrebno je ispuniti prijavnicu.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari