U Rijeci osnovan Centar za studije mira i konflikata, prvi takav u Hrvatskoj

Foto: Filozofski fakultet

Senat Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je sjednici donio odluku o osnivanju Centra za studije mira i konflikata za čijeg je predstojnika imenovan doc. dr. Nebojša Zelić.

Prema riječima rektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, riječ je o prvom takvom centru ne samo u Hrvatskoj, već i cijeloj regiji, jer najbliži Centar za mir nalazi se u Njemačkoj.

Svrha osnivanja Centra za studije mira i konflikata (Center for Peace and Conflict Studies CSMK-CPCS) je uspostava istraživačkog i edukativnog centra koji će u svojim istraživanjima i edukacijama primarno obuhvatiti područje Istočne i Jugoistočne Europe, ali i proučavanje relevantnih političkih i društvenih fenomena u širem europskom i globalnom kontekstu. Centar će služiti kao istraživački centar za interdisciplinarno proučavanje uzroka sukoba, uspostave i održavanja mira shvaćenog ne samo kao odsustvo fizičkog ili oružanog sukoba, već i stanja u kojem je mogućnost takvih sukoba vrlo malo vjerojatna, te će pokrivati znanstvene discipline kao što su filozofija, pravo, sociologija, socijalna psihologija, kulturalne znanosti, teologija, političke znanosti i slično. Posebna će pozornost biti posvećena suradnji s civilnim sektorom.

Centar će okupljati znanstvenike iz cijeloga svijeta s ciljem međusobne suradnje te provođenja znanstveno-istraživačkih projekata koji su relevantni za područje Istočne i Jugoistočne Europe, a provodit će se i edukacija u obliku cjeloživotnoga učenja i to u suradnji s drugim znanstvenim institucijama te će se uspostaviti suradnja između akademskog proučavanja fenomena društvenih sukoba i udruga civilnog društva s ciljem snažnijeg utjecaja na mirovne i političke procese.

Među ciljevima Centra su i uspostava sveučilišnog poslijediplomskog studija iz područja proučavanja mira i sukoba kao središnjega mjesta poslijediplomskih studija iz toga područja u regiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari