U RIJECI OTVOREN POČASNI KONZULAT MAROKA: Rijeka nije slučajno odabrana, riječ je o najvećoj hrvatskoj luci

Prigodnom svečanošću održanom u riječkom hotelu Bonavia, u četvrtak navečer otvoren je počasni konzulat Maroka u Rijeci.

Dužnost počasnog konzula obavljat će poslovni čovjek Asad Sabo Ajel. Hrvatska i Maroko uspostavili su diplomatske odnose po osamostaljenju Hrvatske, a veleposlanstvo Maroka u Zagrebu otvoreno je u travnju 2013.

Na prigodnoj svečanosti brojnim uzvanicima iz gospodarskog, političkog, vjerskog i kulturnog miljea među kojima je bio i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, obratio se marokanski veleposlanik Nj.E. Moulay Abbès El Kadiri koji je istaknuo kako Rijeka nije odabrana slučajno, nego zato što je riječ o najvećoj hrvatskoj luci pogodnoj za ulaz robe u Europu i izlaz iz nje.

maroko1

Marokanski veleposlanik je istaknuo kako je Maroko veoma zainteresiran za hrvatske proizvode, prije svega drvne i brodograđevne industrije, a zauzvrat, kao zemlja razvijenog ribarstva i poljoprivrede može ponuditi ribu, voće i povrće te proizvode kemijske industrije.

Veleposlanik je naglasio kako se nada da će se u sljedećih nekoliko mjeseci, nakon imenovanja hrvatskog ministra vanjskih poslova u novom mandatu, potpisati bilateralni sporazum o uspostavi hrvatsko-marokanskog poslovnog vijeća koje bi jačalo poslovne odnose dviju zemalja.

Govoreći o počasnom konzulu Ajelu, El Kadiri je naglasio da nije odabran slučajno jer su njegove kvalitete stručnost u poslovima uvoza i izvoza te okolnost da je “arapski Hrvat”.
“Hrvatska je zemlja koja od osamostaljenja napreduje i dosad je postigla vrlo visoku razinu u međunarodnim odnosima”, ocijenio je Ajel koji je, kazao je, ovdje studirao i nikada se nije osjećao strancem.

Pedstavljati Kraljevinu Maroko u Rijeci i Primorsko – goranskoj županiji znači mi više od časti, to je dužnost i odgovornost – kazao je Asad Sabo Ajel.
Ajel se bavi poslovima uvoza i izvoza između Kine, Malezije, Dubaija i Maroka.

(Grad Rijeka)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari