NA ADRESI RIVA 8

Galerija | U Rijeci otvoren Počasni konzulat Republike Slovačke

Počasni konzulat Republike Slovačke s konzularnim djelovanjem za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju otvoren je u Rijeci, na adresi Riva 8.

Počasni konzulat otvoren je uz prisustvo veleposlanice Republike Slovačke u Hrvatskoj Nj. E. Hane Kováčove, zamjenice riječkog gradonačelnika Sandre Krpan, zamjenika župana Primorsko-goranske županije Petra Mamule i brojnih drugih uzvanika koji su poželjeli uspješan rad počasnom konzulu Republike Slovačke u Rijeci Zoranu Ćuku.

Kako je istaknula veleposlanica Kováčova područje sjevernog Jadrana omiljena je destinacija brojnih slovačkih turista, što je jedan od razloga potrebe otvaranja Počasnog konzulata. „Također, već postoji uspješan partnerski odnos naših dviju zemalja kao i suradnja Rijeke i slovačkog grada Žiline i suradnja Primorsko-goranske županije i Žilinske regije. Vjerujem da će se i u budućnosti nastaviti suradnja na području gospodarstva, znanosti i obrazovanja, kulture i turizma“, rekla je Kováčova posebno istaknuvši vrlo aktivnu Maticu Slovačku kroz koju se u Rijeci njeguju slovačka kultura, jezik i običaji.

Počasni konzulat Republike Slovačke, osamnaesti je konzulat otvoren u Rijeci, a prema riječima zamjenice riječkog gradonačelnika Sandre Krpan, on će zasigurno biti od velikog značaja svim slovačkim turistima i gostima koji posjećuju ovaj kraj. „Vjerujem i da će Počasni konzulat biti i mjesto susreta i suradnje, primjerice hrvatskih i slovačkih gospodarstvenika. Također, želim istaknuti značajno mjesto koje u Rijeci zauzima Matica Slovačka na čelu s gospođom Miroslavom Gržetić koja svojim djelovanjem promiče slovačku kulturu i baštinu. Slovačka kuća u kojoj u Rijeci djeluje Matica Slovačka mjesto je prijateljstva i vjerujem da će tako biti i u budućnosti“, rekla je zamjenica Krpan i poželjela sve najbolje u radu počasnom konzulu Zoranu Ćuku koji je u svom pozdravnom govoru istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo biti izabran na tu funkciju.

„Glavi ciljevi ovog konzulata bit će pomoć Slovacima koji se u Hrvatskoj nađu u nekom problemu, kao i pripadnicima slovačke nacionalne manjine, ali i povezivanje poduzetnika i institucija dviju zemalja. Vjerujem da će se u budućnosti nastaviti uspješna suradnja naših zemalja“, rekla je Ćuk.

Uspješan rad Počasnog konzulata poželio je i zamjenik župana PGŽ Petar Mamula. „Rijeka i Primorsko-goranska županija turistička su središta i želja svih nas je da se svi naši gosti osjećaju ugodno i sigurno“, zaključio je Mamula.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari