PRIVREMENO POSKUPLJENJE

U Rijeci poskupljuje voda! Cijene se privremeno povećaju od 1. studenog do 31. prosinca. Evo što slijedi…

Zbog znatno povećanih troškova cijene električne energije, koji imaju utjecaj na troškove Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija, cijena vodnih usluga privremeno će se povećati za oko 30% posto u studenom i prosincu

Kako je pojasnio direktor KD-a Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini, uslijed poremećaja na tržištu energije koji se odrazio na poslovanje KD VIK u kolovozu i rujnu 2022. godine došlo je do znatnog rasta troška električne energije, s 9,6 milijuna kuna na 19 milijuna kuna, odnosno za 9,4 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Uvažavajući značajne poremećaje na tržištu električne energije Vlada RH donijela Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, koji se primjenjuje 1. listopada 2022. godine do 31. ožujka 2023. godine. Međutim, tom Uredbom nije pokriveno razdoblje kolovoza i rujna, pa će stoga doći do privremenog povećanja cijena vodnih usluga u periodu od dva mjeseca kako bi se nadoknadilo povećanje troškova električne energije, za period koji nije obuhvaćen Vladinim mjerama.

Osim što je narasla cijena električne energije, povećanim troškovima pridonijela je i činjenica da KD VIK 90 % troškova električne energije ostvari u ljetnom periodu.

„Ljeti koristimo izvorište Zvir i moramo kontinuirano pumpati vodu iz vodospreme u sustav. Ova godina je bila izuzetno sušna te smo potrebu za pumpanjem vode imali već od početka svibnja, sve do prije desetak dana“ kazao je direktor KD ViK-a Andreij Marochini.

Nadalje, u razdoblju od 2019. godine do danas došlo je i do povećanja troškova održavanja uslijed povećanja cijena građevinskih radova i materijala. Samo u 2022. godini trošak je veći za 2 milijuna kuna od predviđenog.

Gradonačelnik Filipović: Privremeno povećanje cijena vodnih usluga je nužnost

Suglasnost na povećanje cijene vodnih usluga, odnosno vodoopskrbe i odvodnje, dao je riječki gradonačelnik Marko Filipović, naglasivši kako je donošenje ove odluke, kao posljedica četiri i pol puta naraslih cijena električne energije za kolovoz i rujan, nužnost.

„Vrlo teško dajem suglasnost na povećanje ove cijene, no to je nešto što je nužno napraviti, jer ako bi KD ViK završilo u gubitku ove godine, došla bi u pitanje i realizacija ogromnog europskog projekata na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture koji se provodi na našem području. Cijena električne energije presudno utječe na poslovanje KD ViK-a i kao većinski vlasnik ne možemo dopustiti da društvo završi  u gubitku,“ kazao je gradonačelnik Filipović.

Naglasio je kako bi bez povećanja društvo završilo sa sedam milijuna kuna gubitaka, unatoč tome što je ove godine isporučilo veće količine vode, ostvarivši veće prihode, te unatoč provedenim racionalizacijama poslovanja.

Mjesečni iznos računa za vrijeme privremenog povećanja cijena u studenom i prosincu narast će za oko 30 %. Primjerice, za kućanstva koja imaju mjesečnu potrošnju od 10 mračun će porasti za 30,9 %, odnosno sa 165,40 na 216,47 kuna.

Poduzetnik će pak za poslovni prostore veličine 100 m2 platiti 27,4% veći račun, odnosno mjesečni račun će mu porasti sa 1.958,99 na 2.495,47 kuna.

Od 1. siječnja 2023. godine u primjenu vratila trenutno važeća cijena vodnih usluga, s korigiranom cijenom koju plaćaju socijalno ugroženi stanovnici.

„Nakon 1. siječnja 2023. cijene će se vratiti na staro, ali morat ćemo pratiti situaciju sa cijenom električne energije. Nadam se da će mjere donesene na nacionalnom i europskom nivou biti takve da neće biti potrebe za redefiniranjem cijene u narednom periodu“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Preustroj gradske uprave – predloženo smanjenje broja upravnih odjela

Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje upućen je prijedlog odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke. S ciljem poboljšanja učinkovitosti, ekonomičnosti i kvalitete rada gradske uprave predlaže se objedinjavanje poslova i procesa koji čine jednu cjelinu u okviru jednog upravnog tijela, odnosno smanjenje broja upravnih odjela gradske uprave s 15 na 10, čime će se osigurati jasna podjela ovlasti i odgovornosti za realizaciju poslovnih ciljeva Grada. Predlaže se da novi ustroj stupi na snagu 1. travnja 2023.

Otvoreno savjetovanje s javnošću o izmjenama Odluke o porezima Grada Rijeke

Do 11. studenog otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o izmjenama Odluke o porezima Grada Rijeke. Odlukom o izmjeni Odluke o porezima Grada Rijeke, donesenoj 2021. godine, u cilju poreznog rasterećenja građana Rijeke stopa prireza porezu na dohodak smanjena je za jedan postotni poen odnosno s prvotnih 15% na 14%, s primjenom od 1. siječnja 2022. godine.

U cilju daljnjeg poreznog rasterećenja građana Rijeke, ovim izmjenama predlaže se novo smanjenje propisane stope prireza porezu na dohodak za jedan postotni poen odnosno sa sadašnjih 14% na 13% s primjenom od 1. siječnja 2023. godine. Radi se o drugom koraku u ostvarenju konačnog cilja – smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 10% od 1. siječnja 2025. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views