PROMJENE RAZINE MORA

U Rijeci postavljena nova stalna mareografska postaja

Foto: HHII

Hrvatski hidrografski institut (HHI) uspostavio je novu stalnu mareografsku postaju u Rijeci. Postaja je opremljena radarskim senzorom za mjerenje visina razine mora.

Prikupljeni podaci o promjenama razine mora na mareografskoj postaji u Rijeci bit će iznimno važni za regulaciju plovidbe u luci Rijeka te će, uz povećanje sigurnosti plovidbe, omogućiti i izradu novih pomorskih navigacijskih karata i planova šireg riječkog akvatorija, piše Morski.

Prikupljeni podaci važni su za proučavanje i procjenu trenda porasta srednje razine mora, kao i za određivanje referentnih ploha pri obavljanju hidrografskih i geodetskih izmjera, navodi u priopćenju HHI i dodaje da će njihv Institut i dalje raditi na proširenju postojeće mareografske mreže.

Na hrvatskoj strani Jadrana nekoliko je mareografskih postaja, a najstarija je ona u Bakru koja je postavljena daleke 1929. godine i još je u funkciji.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari