VAŽNOST BRIGE O ZDRAVLJU SRCA

Galerija | U Rijeci predstavljena novoosnovana Udruga „Jako srce“

U četvrtak, 6. lipnja, na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske u Rijeci, održana je press konferencija na kojoj je predstavljena novoosnovana Udruga „Jako srce“.

Udruga je osnovana uz podršku Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Grada Opatije, a ima za cilj promicanje zdravlja srca i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Udruga „Jako srce“ nastoji kroz sustavne edukacije, stručnu podršku i javne kampanje osvijestiti javnost o važnosti brige o zdravlju srca. Na taj način želi prevenirati kardiovaskularne bolesti, poboljšati kvalitetu života i produljiti životni vijek građana.

„Naša misija je educirati javnost o zdravim životnim navikama, kao što su vježbanje i zdrava prehrana, kako bismo smanjili broj srčanih oboljenja. Planiramo organizirati radionice i javne kampanje, sve u cilju prevencije i brige o kardiovaskularnom zdravlju“, izjavila je Kristina Paravić, osnivačica i predsjednica Udruge „Jako srce“, aktivna sportašica i trenerica tenisa.

Kristina Paravić podijelila je i svoje osobno iskustvo, ističući da je prije nekoliko godina doživjela težak srčani udar. Zahvaljujući liječnicima, preživjela je i oporavila se, no prethodno nije niti znala da je ugrožena i da je „potencijalni kandidat“ za srčani udar. Upravo to iskustvo bilo je jedno od ključnih motiva za osnivanje udruge „Jako srce“.

U sklopu predstavljanja Udruge „Jako srce“ djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije za sve zainteresirane sudionike održali su pokaznu vježbu reanimacije te ih informirali o kardiovaskularnim bolestima i bolestima srca, a podršku su pružili i zamjenik župana Petar Mamula, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Vesna Čavar, prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, doc. dr. sc. Željko Linšak, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, prof. dr. sc. Iva Sorta-Bilajac Turina, dr. med., koordinatorica aktivnosti zdravstvenog odgoja i promocije zdravlja u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, dr. Željko Plazonić, kardiokirurg i mnogi drugi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari