NOVE MJERE U GRADU

U Rijeci predstavljene nove mjere za pomoći poduzetnicima; Poznate i nove cijene odvoza otpada

Foto: Grad Rijeka

Na gradonačelnikovom kolegiju usvojene su nove mjere pomoći poduzetnicima kojima je smanjen promet zbog epidemije koronavirusa te najavljeno povećanje cijene odvoza otpada od 1. studenog.

Zbog pogoršanja epidemioloških uvjeta, gradonačelnikov kolegij po prvi je put održan elektronski, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je novinare izvijestio o usvojenim zaključcima.

Unatoč pogoršanju epidemiološke situacije, gradonačelnik je trenutno stanje u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci ocijenio relativno dobrim, odnosno stanjem koje zahtjeva oprez, ali ne i drastične mjere. Ipak, pooštrene su mjere ulaska u prostore gradske uprave te gradskih ustanova i komunalnih društava, a zbog samoizolacije dijela umjetnika na tjedan je dana, s mogućnošću produženja mjere, HNK Ivana pl. Zajca je prekinulo program izvođenja predstava.

U dogovoru s Rijeka sportom ovih dana doći će i do privremene zabrane korištenja za građane Bazena Kantrida, koji će biti na raspolaganju samo sportašima. Naime, velik broj korisnika Bazena Kantrida su upravo naši stariji sugrađani, a ove se mjere donose prvenstveno na njihovu zaštiu.

Govoreći o radu vrtića i škola, gradonačelnik je istaknuo da podaci o broju zaraženih u odgojno-obrazovnim ustanovama pokazuju kako nema potrebe razmišljati o zatvaranju škola i vrtića i prelasku na online nastavu, osim ako Nacionalni stožer civilne zaštite ne donese odluku na nacionalnoj razini.
„U Rijeci je samoizolaciji sedam razreda u osnovnim školama i šest odgojno-obrazovnih skupina u vrtićima, s ukupno pet pozitivnih učiteljica ili odgajateljica te četvero školske djece. S obzirom na to da riječke osnovne škole pohađa 8250 učenika, a u vrtićima boravi 3200 djece, broj nastavnika, odgajatelja i učenika u samoizolaciji, odnosno onih koji su pozitivni je malen i uz poštivanje svih epidemioloških mjera mislim da se može nastaviti normalno raditi“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

U  nedjelju 1. studenog javni gradski prijevoz biti besplatan

Prilikom predstojećeg blagdana Svih Svetih, Autotrolej će u subotu, 31. listopada i nedjelju, 1. studenog pojačati autobusne linije koje voze prema gradskim grobljima, s time da će u nedjelju javni gradski prijevoz biti besplatan. Jedinice civilne zaštite pojačano će kontrolirati provođenje epidemioloških mjera u autobusima, dok će djelatnici KD Kozale kontrolirati poštuje li se mjera nošenja maski na samim grobljima.

„Upućujem apel svim sugrađanima da se ponašaju odgovorno. Sve ovo što se događa u zadnje dane trebalo bi i one najnevjernije Tome uvjeriti da se radi o ozbiljnoj bolesti i da smo suočeni s ozbiljnom prijetnjom. Želimo li izbjeći situaciju od proljeća, a to je zatvaranje svega ili pak uvođenje policijskog sata, kao što su to uvele zemlje u okruženju, jedini način je da poštujemo odluke Nacionalnog stožera i vodimo računa o sebi, a ako vodimo računa o sebi, vodimo ga time i o drugima“, poručio je gradonačelnik.

Nove mjere pomoći poduzetnicima i građanima

Budući je razvidno da se pandemija korona virusa nastavlja, s ciljem da se poduzetnicima omogući da prebrode otežane uvjete poslovanja, Grad Rijeka ponovno kreće s mjerama pomoći namijenjenim zakupcima poslovnih prostora i javnih površina.
„Mjere pomoći koje smo donijeli na proljeće bile su sveobuhvatne, a to je u svom izvješću potvrdio i Europski odbor regija, koji je Rijeku istaknuo kao primjer dobre prakse u zaštiti građana i poduzetnika od utjecaja pandemije koronavirusa“, podsjetio je gradonačelnik.

Tako će se od 1. studenog 2020. do 31. prosinca 2020. godine, uz mogućnost produljenja, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, zakupcima gradskih poslovnih prostora te javnih površina za postavu privremenih objekata umanjiti zakupnina. Zakupcima s padom prometa od 40-60% odobrit će se umanjenje zakupnine za 30%, dok će onima sa padom prometa od 60,01 do 100% biti odobreno umanjenje za 50%.

Zahtjevi za umanjenje plaćanja zakupnine podnosit će se, kao i ranije ove godine, isključivo putem online obrasca s pratećom vjerodostojnom knjigovodstvenom dokumentacijom kao dokazom smanjenja prometa. Zahtjevi za umanjenje zakupnine za studeni će se podnositi od 7. prosinca. Poduzetnicima će biti isporučeni računi za studeni, a kao i ranije, bit će im umanjen sljedeći račun ili vraćen preplaćeni iznos.

Također, do kraja godine bit će besplatno i korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa, koje su, podsjetimo, zbog poštivanja epidemioloških mjera razmaka među stolovima, značajno proširene u odnosu na ugovore.

Umanjenje se ne odnosi na djelatnosti koje su cijelo vrijeme obavljale djelatnost: garaže, ljekarne, središnje bankarstvo, ostalo novčarsko poslovanje osim aktivnosti mjenjačnica, javnu upravu, sudske i pravosudne djelatnosti, djelatnosti političkih organizacija te konzulate.

Sve ove mjere, podsjetio je gradonačelnik, imat će utjecaja i na gradski proračun. Primjerice, zbog mjera donesene na proljeće u cilju pomoći poduzetnicima proračun je uprihodovao 22 milijuna kuna manje.

Osim za poduzetnike, usvojene su i mjere koje se odnose na pomoć građanima. Naime, ako dijete ne može pohađati produženi boravak ili boraviti u vrtiću zbog mjere samoizolacije, cijena boravka u produženom boravku ili vrtiću će se obračunavati prema broju dana tijekom kojih se usluga koristila.

Povećanje cijene odvoza komunalnog otpada od 1. studenog

Gradonačelnik je dao suglasnost Komunalnom društvu Čistoća na cjenike javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada za kućanstva i gospodarstvo, s primjenom od 1. studenog. Kako je kazala direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan, radi se o prosječnom povećanju računa za 25%. Tročlana obitelj će za odvoz otpada umjesto dosadašnjih 72,06 kuna ubuduće mjesečno plaćati 89,84 kune bez PDV-a.

Riječ je o povećanju uzrokovanom povećanjem cijene obrade otpada na Centralnoj zoni za gospodarenje otpadom Marišćina, kojom gospodari tvrtka Ekoplus. Tvrtka Ekoplus je jednostrano komunalnim društvima raskinula ugovore i dostavila novi cjenik, da bi nakon pritiska Grada Rijeke i KD Čistoća kao suosnivača Ekoplusa te komunalnih društava i gradova i općina s područja Primorsko-goranske županije, nešto umanjila prvotno ponuđene cijene.

„Novim cjenikom Ekoplusa cijena obrade i zbrinjavanje komunalnog otpada povećana je sa 470 na 540 kuna po toni, dok je cijena zbrinjavanja glomaznog otpada povećana sa 232 na čak 1990 kuna po toni. To znači da će KD Čistoća sada Ekoplusu za zbrinjavanje otpada, umjesto 27 milijuna, morati godišnje plaćati 47 milijuna kuna“, pojasnila je direktorica Kukuljan.

„Odluka nije simpatična, ali moramo je donijeti. Povećanje cijena usluge KD Čistoća je rezultat promjene cjenika od strane Ekoplusa i bilo je nemoguće izbjeći povećanje cijena, a da se ne ugrozi poslovanje KD Čistoće i pružanje usluge. Nakon što je Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga dao pozitivno mišljenje na cjenike, dao sam svoju suglasnost, no nastavit ćemo pregovore s Ekoplusom s ciljem daljnjeg smanjivanja cijene usluga. Svjesni smo da je bilo potrebe za povećanjem cijene zbrinjavanja otpada, ali smatramo da to nije bilo potrebno u ovom obimu, pogotovo što se tiče cjenika zbrinjavanja glomaznog otpada“, kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako na čelo Ekoplusa od 1. prosinca dolazi novi direktor s kojim će se dalje pregovarati o mogućnostima smanjenja pojedinih stavki koje čine cijenu odvoza otpada.

Posebno je naglasio kako je Ekoplus cijene zbrinjavanja otpada povećao od 1. listopada, dok će građani i gospodarstvenici veću cijenu odvoza plaćati od 1. studenog.
„To znači da je ovih mjesec dana troškove zbrinjavanja pokrivalo KD Čistoća. No, bilo je nemoguće da se to nastavi i dalje i da u cijeni zbrinjavanja otpada kroz povećanje cijena odvoza ne sudjeluju i sami građani“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Na javnom savjetovanju mjere ublažavanja klimatskih promjena

Na javnom savjetovanju do 16. studenog nalazi se Nacrt prijedloga Akcijskog plana održivog energetskog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Rijeke – SECAP, koji sadržava ukupno 24 mjera ublažavanja klimatskih promjena. Mjere ublažavanja provedene do 2030. godine rezultirati će sa smanjenjem emisije CO2 u 2030. godini od 47,32 % u odnosu na referentnu godinu 2008., čime se zadovoljava cilj od 40 % prema Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju. Gradonačelnik je također usvojio Godišnji plana energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji energije Grada Rijeke za 2021. godinu.

Usvojen je Operativni program održavanja nerazvrstanih cesta u zimskom razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. ožujka 2021. godine te ustrojen Stožer zimske službe.

Grad Rijeka i ove će godine podržati provođenje projekta “Akcija za 5!” udruge Delta te 16. Sajma stipendija i visokog obrazovanja, koji se ove godine zbog provođenja epidemioloških mjera provode online.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari