22. LISTOPAD

U Rijeci se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o mucanju: Večeras će ‘riječke žirafe’ svijetliti tirkiznom bojom

Idi na originalni članak

Ove godine Međunarodni dan svjesnosti o mucanju obilježava se pod motom ”Moć slušanja”

Oglas

U Hrvatskoj ovaj dan obilježava se u Rijeci i Zagrebu obasjavanjem gradskih simbola tirkiznom bojom. U dogovoru s Lučkom upravom Rijeka, dizalice na Molo Longu, poznate ”riječke žirafe”, u noći s utorka na srijedu, 22. na 23. listopada 2024. zasvijetlit će u tirkiznoj boji, koja je zaštitni znak toga Dana.

Ovime se simbolično povezuju Rijeka i Zagreb, dva grada i dva sveučilišta na kojima se školuju budući logopedi, stručnjaci koji će pomagati i ljudima koji mucaju. 

Mucanje je jedan od najpoznatijih govornih poremećaja, koji se javlja najčešće u ranom djetinjstvu. Zahvaća i do 11 % populacije djece do četvrte godine života, a oko 1 % odraslih osoba.

Već od rane dobi može ga pratiti visoka razina socijalne anksioznosti te tako ostaviti negativne posljedice na mentalno zdravlje ove populacije. Zato se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day – ISAD) počeo obilježavati 1998. godine na inicijativu Amerikanca Michaela Sugermana, koji je želio da se neznanje o ovom govornom poremećaju i nerijetka diskriminacija osoba koje mucaju zamijeni znanjem, prihvaćanjem i poštovanjem ljudskih različitosti.

U Hrvatskoj se obilježava od 2000., a 2009. godine na inicijativu Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju ”Hinko Freund”, Hrvatski sabor proglašava 22. listopada Danom svjesnosti o mucanju u Hrvatskoj.

Exit mobile version