DO 14. LISTOPADA

U Rijeci se održava sedmi po redu Mentalfest

Na različitim lokacijama u Rijeci se od 4. do 14. listopada održava sedmi po redu Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja, pod sloganom „Mentalno zdravlje kao globalni prioritet“.

Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest održava se u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada. Taj datum obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine. Opći cilj ovog obilježavanja je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju.

Mentalfest se u Rijeci održava sedmi put s ciljem povezivanja stručnjaka i institucija u lokalnoj zajednici koje žele dati doprinos promicanju mentalnog zdravlja i borbe protiv stigme mentalnih bolesti. Ovaj dan je prilika da svi koji se bave područjem mentalnog zdravlja progovore o svojem radu, učine ga vidljivim i dostupnim onima koji imaju potrebu za nekim oblikom pomoći.

Program Mentalfesta predstavili su ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić Martina Baiocco,  pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, doc. dr. sc. Aleksandra Stevanović s Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr.sc. Darko Roviš.

Mentalfest će se održati na više lokacija u Rijeci, a uključuje javnu tribinu „Globalna kriza i mentalno zdravlje“ na Fakultetu zdravstvenih studija, skup edukativnih predavanja za građanstvo i stručnjake pod nazivom „Demencija – od ranog prepoznavanja simptoma do mogućnosti kognitivne rehabilitacije“ u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, okrugli stol pod nazivom „Bolnica bez zidova“ u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, okrugli stol  namijenjen stručnjacima „Umrežavanje za mentalno zdravlje“ te živu knjižnicu u Book caffeu Dnevni boravak, gdje će svi zainteresirani posjetitelji će imati priliku sjesti za stol s korisnicima Doma za odrasle osobe Turnić i poslušati njihove životne priče.

Na javnoj tribini na Fakultetu zdravstvenih studija, kazala je dr. Stevanović, bit će prezentirana istraživanja koja pokazuju kako je nakon poboljšanja koje je uslijedilo nakon pandemije, ponovno došlo do pogoršanja mentalnog zdravlja opće populacije. Što se tiče samih studenata, istraživanja pokazuju da se mentalno zdravlje samo pogoršava. Kako je kazao Roviš, isto se događa i učenicima osnovnih i srednjih škola.
„Pandemija je ostavila traga na adolescentima upravo zbog nedostatka socijalizacije. Možemo reći – tko je od nas bio zdrav i imao kapacitete prije krize, dobro je izašao iz krize, dok je kod ranjivih skupina zabilježeno pogoršanje“, kazao je Roviš.

Pročelnica Mušković naglasila je kako Grad Rijeka podupire ovaj program od samog početka, 2016. godine, kako financijski tako i programski, kao što nastoji podržati i druge programe i projekte koji se tiču očuvanja i poboljšanja mentalnog zdravlja građana svih generacija, a s ciljem što veće dostupnosti usluga mentalnog zdravlja.
„Proveli kratko istraživanje s našim srednjoškolcima, koji su nam ukazali da su usluge skupe i dovoljno dostupne i stoga smo organizirali online savjetovalište , koje je na neki način htjelo popuniti rupe u sustavu, gdje su mogli dobit prvi profesionalni savjet, što se pokazalo najboljim u upravo u vrijeme lockdowna“, kazala je pročelnica Mušković.

Organizator Mentalfesta je Dom za odrasle osobe Turnić, a partneri Grad Rijeka, Psihijatrijska bolnica Lopača, Fakultet zdravstvenih studija Rijeka, KBC Rijeka i Hilton Rijeka Costabella Beach Resort and Spa.

Program Mentalfesta 2022.

U četvrtak, 6. listopada 2022., od 13.00 do 16.00 sati, na Fakultetu zdravstvenih studija, Viktora Cara Emina 5, održat će se znanstvena tribina povodom Dana mentalnog zdravlja pod nazivom Globalna kriza i mentalno zdravlje.  

Tribina je podijeljena u dva bloka:

Od 13.00 do 14.15 sati:

  • Društvo i pojedinac: Društveni pritisak, stres i trauma, prof. dr. sc. Tanja Frančišković, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci
  • Mentalno zdravlje odraslih osoba tijekom pandemije: Rezultati paneuropske studije i hrvatska iskustva, doc. dr. sc. Aleksandra Stevanović, Fakultet zdravstvenih studija, Sveučilišta u Rijeci
  • Emocionalno funkcioniranje studenata tijekom pandemije, prof. dr. sc. Ivanka Živčić Bećirević, Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Moderator je doc. dr. sc. Željko Jovanović

Od 14.30 do 16.00 sati:

  • Uloga percipiranog stresa, kognitivne kontrole i fleksibilnosti te osujećene pripadnosti u odnosu depresivnosti i suicidalnosti, Domina Kljaković Gašpić, dipl. psih., Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
  • Mentalno zdravlje studenata Fakulteta zdravstvenih studija, Helena Laura Jurković, bacc. physioth. Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci
  • Stavovi studenata sestrinstva o specifičnostima mentalnog zdravlja zdravstvenih djelatnika na onkologiji, Lea Purgar, mag. med. techn., Klinika za onkologiju, KBC Zagreb
  • Utjecaj infekcije COVID-19 na zdravstvene djelatnike Klinike za ginekologiju i porodništvo, Sanja Švast, mag. obs., Klinika za ginekologiju i porodništvo, KBC Rijeka
  • Utjecaj COVID-19 pandemije na život djece s poremećajem iz spektra autizma,Bogdana Kuga, mag. med. techn., Zavod za hitnu medicinu Ličko-Senjske županije

Moderator je doc. dr. sc. Aleksandra Stevanović

U petak, 7. listopada 2022., od 13.00 do 14.30 sati, u Psihijatrijskoj bolnica Lopača, Lopača 11, održat će se skup edukativnih predavanja za građanstvo i stručnjake pod nazivom Demencija – od ranog prepoznavanja simptoma do mogućnosti kognitivne rehabilitacije.

U sklopu skupa održat će se sljedeća predavanja:

  • Klinički aspekti demencija; Monika Švenjak, dr.med., Psihijatrijska bolnica Lopača
  • Uloga psihologa u diferencijalnoj dijagnostici demencija, Tanja Đoić, mag.psych., Psihijatrijska bolnica Lopača
  • COVID i pseudodemencija: prikaz slučaja, Edvin Brenko ,dr.med.spec.psihijatrije, Psihijatrijska bolnica Lopača
  • Uloga socijalnog radnika u skrbi o osobama oboljelima od demencija; Adisa Karahasanović, mag.soc.rada, Psihijatrijska bolnica Lopača
  • Uloga radne terapije u radu s oboljelima od demencija i mogućnosti kognitivne rehabilitacije; Dijana Hadrović-Pavišić, bacc.therap.occup., Psihijatrijska bolnica Lopača

U ponedjeljak, 10. listopada 2022., od  13.00 satiu Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16/prizemlje održat će se okrugli stol pod nazivom Bolnica bez zidova.

Sudjeluju Martina Baiocco, Aleksandar Džakula, Marta Carti, Dragan Lovrović, Mihaela Hoti, Karmen Lončarek.

Moderator je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković

U utorak, 11.listopada 2022., od 17.00 do 20.00 sati, u  Book caffeu Dnevni boravak, Ciottina 12/a, održat će se  tzv. Živa knjižnica pod nazivom Lude knjige.

U sklopu Žive knjižnice svi zainteresirani posjetitelji će imati priliku sjesti za stol s korisnicima Doma za odrasle osobe Turnić i poslušati njihove životne priče.

U srijedu, 12. listopada 2022., u 13.00 sati, u Ri Hub-u, Ivana Grohovca 1/a,  u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije održat će se okrugli stol pod nazivom Umrežavanje za mentalno zdravlje.

Okrugli stol namijenjen je stručnoj javnosti a na njemu će sudjelovati predstavnici ustanova i udruga koje se bave skrbi o mentalnom zdravlju na području Rijeke s ciljem povezivanja pružatelja navedenih usluga te razvijanja protokola o suradnji.

Također, u sklopu programa „Mentalfest u gostima“, Dom za odrasle osobe Turnić će 7. listopada predstaviti Festival mentalnog zdravlja i aktivnosti Doma Turnić na Resilience and Recovery Conference Europske CARe mreže u Splitu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari