U Rijeci se osniva JGL Muzej farmacije! Evo gdje će djelovati i što će biti izloženo

Ove će godine grad Rijeka dobiti još jedan kulturni spomen – Muzej farmacije. Riječ je o dugo i pažljivo pripremanom projektu osnivača JGL-a, u suradnji s Gradom Rijekom.

– JGL baštini dugu ljekarničku tradiciju, na čijim je čvrstim temeljima izrastao u internacionalnu farmaceutsku kompaniju, prepoznatljivog identiteta. Često se i rado vraćamo našim korijenima, proučavamo bogatu povijesnu građu o počecima ljekarničke aktivnosti na našem području. Oni sežu u daleku 1437. godinu, kada se u zapisu gradskog notara Antona de Renna de Mutina nalazi prvi materijalni dokaz o apotekariusu Antoniu Pertusanu iz Venecije, a koji uzima u zakup ljekarnu na gradskom trgu.

Čuvamo i vrijedne dokumente, knjige i predmete. U želji da trajno sačuvamo te svjedoke svoga vremena te da zaboravu ne prepustimo ono što nas je velikim dijelom strukovno i životno odredilo, već duže vrijeme razvijamo ideju o osnivanju Muzeja farmacije u Rijeci. Iskreno zahvaljujem županijskoj ustanovi Ljekarni Jadran na čelu s ravnateljicom Ines Krajačević, magistrama Radmili Načeti i Marici Lulić, te prof. Vladimiru Grdiniću na doniranju vrijedne građe, kao i svesrdnoj podršci prof. Amira Muzura – istaknuo je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a, na današnjoj konferenciji za medije.

Dodao je kako je 2020. godina pravi trenutak za osnivanje ovakve ustanove, s obzirom da u njoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture u čijem je sadržaju JGL htio dati svoj doprinos.

Osnivanje JGL Muzeja farmacije svesrdno su podržali Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, s obzirom na dugu i bogatu tradiciju grada u ljekarništvu.

– Muzej će svojom atraktivnošću, posebnošću i edukativnim programom dodatno obogatiti kulturno-turističku ponudu Rijeke i Hrvatske te pridonijeti novim spoznajama o ljekarničkoj baštini na tlu naše regije, ali i države. Stoga smo sa zadovoljstvom podržali inicijativu JGL-a i povezivanje s Muzejom grada, ustupajući prostor Muzeju grada Rijeke i JGL-u – rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Budući muzej nalazit će se u Užarskoj ulici u Rijeci, prostor veličine nekih 140  “kvadrata” se upravo uređuje, a planirano otvorenje je krajem rujna 2020. godine.

– Muzej grada Rijeke, kao partner projekta, ovu ideju je rado prihvatio i podržao. Uključili smo se u projektni tim u procesu kreiranja i kataloške obrade stalnog postava JGL Muzeja farmacije, kao i ustupanjem predmeta iz svoje zbirke o farmaceutskoj kući Alga. Smatramo da će ovakav muzej sigurno dati dodatnu vrijednost godini obilježavanja europske kulture u našem gradu, ali i poslije, kao trajni spomen na ljekarničku baštinu našeg kraja – kazao je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

Dio muzejske građe već je prikupljen, no osnivači vjeruju da se puno toga još čuva u privatnim zbirkama. Stoga su pozvali sve zainteresirane građane da se jave, ako imaju bilo što iz ljekarničkog arhiva (dokumente, knjige, zapise…) ili inventara (pribor, posuđe, vage…), čime će pomoći kvalitetnoj rekonstrukciji prošlosti te i sami postati dio fundusa riječkog JGL Muzeja ljekarništva.

Za sve takve donacije, posudbe ili prodaju materijala, zainteresirani se mogu javiti Brigiti Živanović, na broj 098 6295 99 ili mail adresu brigita.zivanovic@jgl.hr.

Foto: Mateo Levak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari