BICIKLISTI JEDVA DOČEKALI!

U Rijeci se pokreće uređenje biciklističke trase od Žabice do Preluka!

Foto: Riportal

Grad Rijeka i ove godine od 16. do 22. rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti u znaku promocije biciklizma, a s obzirom na proglašenu epidemiju koronavirusa, bez većih javnih okupljanja građana

Obilježavanjem Europskog tjedna mobilnosti Grad Rijeka već godinama promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama. U organizaciji programa sudjeluju Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem te Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Gradovi koji promiču hodanje i vožnju biciklom smatraju se privlačnijima, manje zagađenima i s većom kvalitetom života.

E-bicikli dobro prihvaćeni od strane građana i turista

RiCikleta je projekt Grada Rijeke, u sklopu kojeg su u ožujku na četiri lokacije u gradu – na Jadranskom trgu, ispred Dvorane mladosti na Trsatu, na pješačkom mostu preko Rječine (na Sušačkom mostu kod Konta) te na krovu garaže na Bazenima Kantrida – postavljeni terminali s električnim biciklima dostupnima za iznajmljivanje.

U prvih šest mjeseci RICiklete su iznajmljene ukupno 3758 puta. Najveći broj najmova zabilježen je u travnju, a najviše su se iznajmljivale na terminalu kod bazena Kantrida. Najzastupljenije je bilo jednosatno korištenje.

„E-bicikle su, možemo zaključiti, dobro prihvaćene od strane građana Rijeke i turista te je u planu proširenje sustava postavom terminala na putničkoj obali, kao i dalje jačanje mikromobilnosti kroz provedbu pilot projekta električnog romobila u Rijeci“, ističu u Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem.

Donacija Crvenom križu Rijeka za nabavu električnog bicikla

Tijekom prošlih mjeseci Grad Rijeka je dao na korištenje jednu Ricikletu Crvenom križu te tako pomogao djelatnicima i volonterima da brže, lakše i na ekološki način dođu do svojih štićenika i korisnika.

Takvo rješenje pokazalo se kao dobra praksa, a povodom Tjedna mobilnosti i u duhu ovogodišnje teme „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ Grad Rijeka će Crvenom križu donirati 10 tisuća kuna za nabavu jedne električne bicikle kako bi nastavili lakše obavljati svoje zadatke i pritom promovirati alternativne ekološke oblike kretanja.

Pokretanje izrade projekta uređenja biciklističke trase od Žabice do Preluka

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti Grad Rijeka pokreće izradu projekta uređenja biciklističke trase od Žabice do Preluka, odnosno od središta do istočnih granica grada. Riječ je o trasi koju, pokazali su podaci o korištenju e-bicikala, učestalo koriste biciklisti i korisnici sustava javnih bicikala te je potrebno pripremiti dokumentaciju za njeno uređenje.

Trase korištenja Riciklete od ožujka do rujna 2020.

Projekt treba razmotriti moguće načine uređenja trase te dati rješenja za uspostavu biciklističke staze, građevinskim zahvatima ili primjenom horizontalne signalizacije i korekcijom režima prometa.

„Opravdano je ulagati u ovaj projekt budući da izgradnju i uređenje biciklističkih staza podupire i resor ministarstva te ga je moguće aplicirati s ciljem dobivanja sredstva iz EU fondova“, ističu u Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem.Manifestacija „Važnost tjelesne aktivnosti na otvorenom“

U sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, na inicijativu Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom“, a povodom Europskog tjedna kretanja i World Wellness Weekenda održat će se manifestacija „Važnost tjelesne aktivnosti na otvorenom“ namijenjena osobama s invaliditetom. U sklopu manifestacije, koja će se održati u subotu 19. rujna s početkom u 10 sati na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj, bit će organizirane vježbe disanja, razgibavanja, plivanje i hodanje za osobe s invaliditetom.

Organizatori su Grad Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.

Rezultati mjerenja kakvoće zraka u luci Rijeka u sklopu EU projekta EcoMobility

U sklopu EU projekta EcoMobility od 14. rujna do 3. prosinca 2019. godine mjerena je kakvoća zraka na mjernoj stanici u Luci Rijeka primjenom uređaja Air Pointer. Radi se o novom kompaktnom sistemu za praćenje kvalitete zraka, čija je prednost što ne zahtjeva građevinsku dozvolu za postavljanje mjerne stanice te njegova mobilnost jer se može smjestiti na pogodno mjesto: od prikolice automobila, raznih terasa do stupova električne rasvjete, odnosno na lokaciju koja je u pojedinom razdoblju zanimljiva za mjerenje.

Airpointer za mjerenje kvalitete zraka na mjernoj stanici u riječkoj luci

„Preliminarni rezultati mjerenja kvalitete zraka na lokaciji u riječkoj luci ukazuju da vrijednosti mjerenih parametara ne prelaze granične vrijednosti. S obzirom na to da se radi o kratkom vremenskom periodu rada uređaja, potrebno je nastaviti s mjerenjima, kao i uključiti mjernu stanicu u lokalnu mrežu za praćenje kvalitete zraka“, predlažu dr.sc. Ana Alebić-Juretić i dipl.ing Boris Mifka sa Sveučilišta u Rijeci.

Središnja tema „Mobilnost s nultim emisijama za sve“

Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna je „Zero-emission mobility for all“, odnosno „Mobilnost s nultim emisijama za sve“.

S obzirom da gradski život može biti izazovan, sada je pravo vrijeme da promislimo kako se krećemo.

Svakodnevnim aktivnostima kojima smanjujemo onečišćenja i emisije plinova koje štete našoj klimi stvaramo zdravije i sretnije gradove za sve. Zajedno, korak po korak, svi možemo krenuti prema budućnosti s nultim emisijama ako to postane naša zajednička briga i odgovornost. Cilj je promovirati zdravije i pametniji načine kako se možemo kretati u gradu a da istovremeno pridonosimo smanjenju zagađenja kao što su sigurno pješačenje i bicikliranje kao aktivni oblici kretanja, korištenje aktivnih modela transporta (hodanje, bicikliranje) te korištenje javnog prijevoza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari