STVARNOST DALEKO OD ŽELJA

Video | U Rijeci se prikupljaju potpisi za dostojanstvenu plaću: ‘1 600 eura plaće minimum je za hrvatske građane’

Dostojanstvena plaća trebala bi iznositi 1600 eura, smatraju u Nezavisnom sindikatu radnika Hrvatske koji ovog tjedna na Korzu prikuplja potpise u sklopu europske građanske inicijative. Više u videoprilogu!

Minimum neto plaće s kojim hrvatski građani mogu dostojanstveno živjeti je 1 600 eura – no stvarnost je daleko drugačija. Koalicija za dostojanstvenu plaću koju čini nekoliko nevladinih organizacija i tri sindikata, u sklopu europske građanske inicijative na Korzu je danas počela prikupljali potpise za dostojanstvenu plaću radnika u tekstilnoj industriji.

”Dostojanstvena plaća omogućava radniku i njegovoj obitelji da dostojanstveno živi. Dakle, ne podrazumijeva troškove stanovanja, troškove obrazovanja, prehrane, kulture, jednotjedni odmor u zemlji i primjerice nepredviđeni troškovi kao što je recimo zamjena nekog kućanskog uređaja, rekla je predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Marina Palčić.

Pravo na dostojanstvenu plaću pravo je svakog radnika, a na rubu siromaštva živi oko 20 posto Hrvata. Među najslabije plaćenim zanimanjima su ona u tekstilnoj industriji. Prikupljanje potpisa trajat će još dva mjeseca. Prikupljeno je 170 tisuća potpisa, potrebno nam je jedan milijun”, poručila je Marina Palčić.

Podršku inicijativi dali su brojni Riječani. Evo zašto su dali svoj potpis.

“Zato jer smatram da, nažalost, kod nas je ta plaća daleko ispod potrebne vrijednosti. Znam da bi to trebalo biti negdje oko 1600 eura, a znam isto tako da je to negdje oko 800, tako je duplo manja od one.”

“Ja se uvijek borim za prava radništva i građanske klase. Smatram da su takvi koraci nekakav minimum koji moramo postići u daljnjoj borbi.

”Moja poruka svim građanima ovog grada je i ove zemlje, nemojte dozvoliti da budete zadnji u eurozoni jer smo zadnji po plaćama”

Svi zainteresirani građani inicijativu za dostojnstvenu plaću svojim potpisom mogu podržati do petka na štandu na Korzu ili pak online potpisom na stranicama Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna neto plaća za veljaču u Hrvatskoj je iznosila 1 106 eura a medijalna 917 eura, donosi Kanal Ri.

Više u videoprilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari