U NOVOJ BOLNICI PUNO MODERNIJI UVJETI

U Rijeci u 2023. rođeno 190 beba manje nego godinu prije. Rođena su i 24 para blizanaca!

Nastavlja se trend smanjenja broja poroda u riječkom rodilištu. Više u video prilogu!

Rođeno je tako 190 beba manje nego 2022., a čak 406 manje nego 2021. godine.

“U 2023 obavljeno je 1949 poroda a rođeno je 1973 djece, uvijek ima više djece nego poroda jer smo imali 24 para blizanaca”,istaknuo je predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka Marko Klarić za Kanal Ri.

Prosječna dob prvorotkinja je nešto iznad 30 godina i lagano se povećava zadnjih godina što je trend u svim zapadnim zemljama.

Na porodima su u riječkom rodilištu u većini slučajeva bili prisutni i partneri, odnosno osoba od povjerenja. Carskim rezom je rođeno 30% djece, 7% ih je rođeno prijevremeno, a perinatalni mortalitet 2023. godine bio je 3.54 promila. Jedna trećina poroda obavljena je uz epiduralnu analgezu.

Točan datum preseljenja kompletnog odjela u novu bolnicu na Sušaku još se ne zna, u tijeku su završne pripreme. Nova bolnička zgrada koncipirana je tako da u potpunosti zadovoljava najnovije trendove u medicini koji su sve zahtjevniji.

“Kao prvo, tu je veći prostor koji je prilagođen arhitektonski točno za tu namjenu. Oprema će biti puno modernija – od operacijskih sala do soba za rađanje – jer trendovi su drugačiji, tako da će rodilje biti same u svojoj sobi za rađanje. Nisu to više klasični boksovi za rađanje nego baš sobe. Bit će veći broj soba za rađanje, 11 u odnosu na sadašnjih 6. Rodilja će tako sa svojoj pratnjom biti sama u sobi uz nužno osoblje”, najavio je Klarić, piše Kanal Ri.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari