U Rijeci u nedjelju Noćni marš! “Marširamo za ubijene žene, za život u slobodi od nasilja!”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Marširamo za žene žrtve nasilja, za ubijene, za omalovažavane, za napuštene od sustava! Marširamo za sve nas!”

I ove godine se u Rijeci uz veće hrvatske gradove organizira Noćni marš za Dan žena. Marš organiziraju Udruga za ljudska prava PaRiter i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, a okuplja se u 18 sati na Kontu te se hoda do Trga 128. Brigade nakon čega će se idržati glazbena slušaonica u OKC Palach.

Maršira se za ženska prava, za zaštitu žena od nasilnika! Za život u slobodi od nasilja, za dostojanstven život za sve žene.

„U samo zadnjih nekoliko tjedana svjedočile smo ubojstvima žena: jedna je djevojka ubijena u vlastitom domu na Lošinju, druga djevojka je ubijena i ostavljena zamotana u tepih u Novom Zagrebu, u Međimurju je premlaćena i ubijena 37-godišnja žena od strane partnera. U prethodnoj godini ubijeno je trinaest žena. Nije dovoljno za ljutnju? Sjetimo se slučajeva Daruvarac i Komšić kojima je Vrhovni sud snižavao kazne počiniteljima tih najbrutalnijih zločina protiv žena.

Žrtve se formalno kontinuirano potiče da prijavljuju nasilje, ali predugi pocesi i izrečene kazne nesrazmjerne s počinjenim zločinima obeshrabruju žrtve i daleko su od zadovoljenja pravde. Prema dostupnim statistikama, tek jednom od deset nasilnika biva izrečena bezuvjetna zatvorska kazna. To je sramota ovog sustava!

Istanbulska konvencija je ratificirana pred gotovo dvije godine, no i dalje je mrtvo slovo na papiru. Nedostaje sustavna podrška: pomoć žrtvama za osamostaljenje, ekonomsko i stambeno zbrinjavanje, pravna zaštita, smještaj u sigurne kuće te psihosocijalna podrška, uz primjereno kažnjavanje nasilnika kroz brze postupke. Zahtijevamo veću profesionalnu odgovornost unutar svih sektora, a počevši od ministara!

Svjedočimo porastu rodno uvjetovanog nasilja, porastu brutalnosti nasilja i visokoj stopi femicida, koji čini trećinu svih ubojstava! Kad će naši životi postati prioritet državi koja se kune u demografsku obnovu? Ženama se šalje poruka da nisu vrijedne sustavne zaštite, a nasilnicima da imaju pravo premlaćivati, zlostavljati i ubijati. Pitamo opet, pošto ženski život?!

Tražimo više razumijevanja i solidarnosti od strane društva, ne stigmatizirajte žene žrtve nasilja! Ne treba im društvena osuda, treba im podrška da izađu iz nasilnih odnosa!“, poručuju organizatorice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari