'INTELIGENTNI AGENTI'

U Rijeci u sklopu Sveučilišta za 3. dob u srijedu predavanje Ivana Štajduhara o umjetnoj inteligenciji

U sklopu programa Sveučilište za 3. dob u srijedu, 7. veljače u 17 sati na Filozofskom fakultetu (učionica 138) održat će se besplatno predavanje o umjetnoj inteligenciji „Inteligentni agenti“ koje će održati prof.dr.sc. Ivan Štajduhar.

Grana umjetne inteligencije bavi se konceptom stvaranja strojeva koji misle i djeluju kao ljudska bića u racionalnom smislu.

Napustivši ideju oponašanja ljudskog mozga, upotrebljive primjene umjetne inteligencije u stvarnom svijetu pojavile su se tek kad se njena definicija ograničila na racionalno djelovanje. Recentni napredak strojnog učenja dodatno je unaprijedio naše spoznaje o izgradnji inteligentnih agenata. Razvijene su potpuno samoučeće tehnike za razvoj inteligentnih agenata koji nadmašuju čak i najbolje igrače na svijetu.

Mogu li se ti nalazi prevesti iz svijeta igara u stvarni svijet i iskoristiti za dobrobit čovječanstva, i koliko smo blizu postizanju umjetne opće inteligencije?

Ivan Štajduhar je istraživač u području računarstva, usmjeren prvenstveno na razvoj rješenja za medicinsku dijagnostiku temeljenih na strojnom učenju.

Sudjelovao je u nekoliko istraživačkih projekata, financiranih iz lokalnih, nacionalnih i europskih izvora financiranja, te je koautor niza radova u recenziranim časopisima. U zvanju je redovitog profesora na Tehničkom fakultetu u Rijeci, a također je član Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci. Trenutno je voditelj dva nacionalna istraživačka projekta Hrvatske zaklade za znanost.

Sveučilište za 3. dob program je koji provodi Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka, a namijenjeno je zainteresiranim građanima s prebivalištem u Primorsko-goranskoj županiji, starijima od 55 godina sa završenom srednjom školom ili višim stupnjem obrazovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari