EVO DETALJA

U Rijeci u tijeku zamjena više od 13.500 svjetiljki novim i učinkovitijim LED svjetiljkama. Završena i 1. faza projekta ‘Obnova toplinarstva grada Rijeke’

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Na konferenciji projekta prisustvovali : Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Križanec, direktor Energa, Vatroslav Jukić, direktor Sektora toplinske energije u Energu, Ksenija Mišetić Dobrota, direktorica Sektora javne rasvjete u Energu

Obnova toplinarstva grada Rijeke

Energo d.o.o. vodi i upravlja sustavom toplinske energije smještenim unutar administrativnih granica Grada Rijeke, koji opskrbljuje gotovo 10.000 korisnika. Projekt „Obnova toplinarstva grada Rijeke“, čija prva faza završava istekom godine, za cilj ima povećanje energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom na području grada Rijeke.

Vrijednost projekta „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ iznosi 14.900.920 EUR, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu 11.134.608 EUR. Prihvatljivi troškovi projekta iznose 14.191.267 EUR.

Projekt obuhvaća obnovu postojeće toplovodne mreže u duljini od 7,9 km, izgradnju 2,5 km novih spojnih toplovoda, modernizaciju i povezivanje 3 toplane u sustav Istok, 3 toplane u sustav Zapad te rekonstrukciju toplane Srdoči.

Prije obnove sustav je obuhvaćao 11 toplana, 3 kotlovnice i 16 km distributivne mreže. Završetkom projekta sustav toplinske energije sastojat će se od sustava Istok (povezane 3 toplane) i sustava Zapad (povezane 3 toplane), 5 toplana s distributivnom mrežom te 4 kotlovnice, uz duljinu distributivne mreže od gotovo 18 km.
Obnova sustava toplana podrazumijevala je ugradnju kogeneracijskih uređaja za istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije, velikih spremnika toplinske energije te ugradnju solarnih kolektora za proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora.

Projektom se omogućuje 24-satni rad svih toplana u sustavu, tijekom cijele godine. Po njegovom završetku, 95% riječke toplovodne mreže bit će novo ili obnovljeno. Omogućit će se istovremena proizvodnja toplinske i električne energije, uz smanjenje emisije CO2 i uklanjanje SO2 iz proizvodnje, sve sukladno EU direktivi za energetsku učinkovitost. Isporuka toplinske energije korisnicima bit će sigurnija i pouzdanija.

Obnovljeni sustavi bit će spremni za prihvaćanje svih modernih tehnoloških rješenja, poput dizalica topline, otpadne topline industrije, biometana, vodika, pirolitičkog plina, solarne energije, itd. te će se ostvariti svi preduvjeti za daljnju prijavu na europske fondove koji potiču obnovljive izvore topline i modernizaciju daljinskog grijanja.

Realizacija projekta započela je 2021.godine, a preostali zahvati rekonstrukcije toplovoda odvijat će se do kraja 2024. godine.

Modernizacija sustava javne rasvjete u gradu Rijeci

U sklopu projekta modernizacije sustava javne rasvjete na području Rijeke, u tijeku je zamjena više od 13.500 svjetiljki novim i učinkovitijim LED svjetiljkama.

Riječ je o zamjeni čak 85% svjetiljki u sustavu javne rasvjete grada Rijeke kojeg čini ukupno 16.000 svjetiljki, a projekt je započeo sredinom ove godine.

Radi se o projektu Grada Rijeke te su sredstva za njegovu realizaciju osigurana u gradskom proračunu, dok samu zamjenu svjetiljki, temeljem javnoga natječaja, provodi Energo.

Projekt će se provoditi u sljedećih nekoliko godina, a u tijeku je njegova prva faza kojom je obuhvaćena zamjena oko 1.200 rasvjetnih tijela na području grada. Do sada su izvedeni radovi na zamjeni oko 850 rasvjetnih tijela na području 22 mjesna odbora, a do kraja ove godine izvest će se zamjene i preostalih 350 svjetiljki. Za realizaciju prve faze osigurano je u gradskom proračunu 663.620 €.

Procjenjuje se da će se nakon modernizacije potrošnja električne energije u sustavu javne rasvjete smanjiti za više od 60%.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari