U Rijeci uz Dan darovitih učenika čak 32 radionice, predavanja i igraonice

Photo: Ilustracija (Slavko Midzor/PIXSELL)

Danima darovitih učenika želi se senzibilizirati javnost o potrebama darovite djece i razvijanja njihovog potencijala

U sklopu Dana darovitih učenika, od 16. do 26. ožujka održat će se ukupno trideset dva događanja posvećenih skretanja pozornosti javnosti, posebice one stručne, na odgojno-obrazovne potrebe naprednije osnovnoškolske djece. U programu sudjeluje 12 institucija iz PGŽ, a sve se zbiva u organizaciji Centra za poticanje darovitosti, Društva roditelja „Lodur“ te Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Ovi se dani šesti put zaredom obilježavaju povodom Europskog dana talentiranih i darovitih 21. ožujka, a tog će dana i sve riječke osnovne škole održati vlastite interne aktivnosti. Marina Peranić-Ševeljević, savjetnica gradskog Odjela kazala je kako je Grad Rijeka svjestan potreba darovite djece te navela da već 25 godina dodjeljuje stipendije darovitim učenicima i sufinancira programe poput E-učionice u OŠ Gornja Vežica.

„Premda će se mnogi daroviti pojedinci u životu uspjeti snaći sami, većina njih treba podršku i pomoć sustava, u kojem ima mnogo prostora za napredak, posebice na razini države“ rekla je Peranić-Ševeljević.

Predsjednica Centra za poticanje darovitosti Jasna Arrigoni istaknula je vrlo dobru suradnju s institucijama te od događanja izdvojila stručni skup „Kako biti uspješan, darovit i talentiran“, koji će se održati 20. ožujka u Gradskoj vijećnici i koji će pružiti priliku učenicima OŠ Podmurvice da iskušaju svoje argumente u debati te budu domaćin predavanja stručne pedagoginje. „Nastojimo da darovita djeca iskoriste svoje potencijale i postanu socijalni kapital od kojih će pojedinci i društvo imati koristi“, zaključila je Arrigoni.

Andrea Samaržija, voditeljica Čudotvornice – muzejske radionice pri Pomorskom i povijesnom muzeja Hrvatskog primorja Rijeka navela je kako će Muzej petu godinu zaredom sudjelovati u ovim Danima. „Odaziv djece je svake godine velik, a djeca se rado vraćaju na radionice“, rekla je Samaržija te dodala kako Muzej organizira osam okupljanja, od kojih je izdvojena nova radionica o neolitskoj keramici.

Dani darovitih učenika počinju u petak izložbom likovnih uradaka studentica Učiteljskog fakulteta „Usponi 1“, koja će biti postavljena u izložbenim prostorima Gradske uprave, te radionicama u PPMHP te Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari