DOBAR POČETAK POSLOVNE GODINE

U riječko brodogradilište „Viktor Lenac“ na remont stigao brod američke Šeste flote!

Foto: Vesselfinder

Gotovo 240 metara dugi brod američke Šeste flote uplovio je na redovan remont u Brodogradilište »Viktor Lenac«. Neobične konstrukcije i impozantnih gabarita idućih će šest tjedana dominirati bazenom ovog kvarnerskog brodogradilišta, prvog u koji je USS »Hershel ‘Woody’ Williams« uplovio izvan SAD-a, , prenosi Morski.hr.

USS »Hershel ‘Woody’ Williams« služi kao ekspedicijska mobilna baza. Riječ je o posebnoj vrsti brodova koje je Američka ratna mornarica započela graditi prije nekoliko godina s ciljem da zadovolje potrebe i budu na dispoziciji njihovim flotama kad su udaljeni od svojih logističkih luka. Brod je izgrađen u brodogradilištu NASSCO (National Steel and Shipbuilding Company) u San Diegu.

Kobilica za ovaj, pola milijarde dolara vrijedan brod, položena je u ljeto 2016. godine, porinut je u more u listopadu 2017. godine, a isporučen četiri mjeseca kasnije, dok se u aktivnoj službi nalazi od ožujka prošle godine. Brod je dug 239 metara, širok 50 metara i ima nosivost od gotovo 72.000 tona. Otvorena paluba, na kojoj može prihvatiti helikoptere i određene tipove zrakoplova, ima površinu od oko 4.800 četvornih metara.

USS »Hershel ‘Woody’ Wiliams« doplovio je s dvjestotinjak članova posade koji će, za vrijeme dok bude trajao remont, biti smješteni po opatijskim hotelima, baš kao što je još stotinjak drugih Amerikanaca, što članova posade, što servisera, s obzirom na to da se u »Viktoru Lencu« trenutno nalaze još dva broda Američke mornarice.

Nastavak suradnje s Američkom mornaricom uvelike je pridonio relativno dobrom početku ove poslovne godine u Brodogradilištu »Viktor Lenac«, a upravo prijelaz iz prvog u drugi kvartal ovaj će škver dočekati dupkom punih kapaciteta. Idućih dana, što u tri doka, što na vezu u Martinšćici, boravit će čak deset brodova, što je ohrabrujuća slika koja se baš i ne viđa često u remontnim brodogradilištima, pogotovo ne u okolnostima globalne koronakrize, piše Novi List.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari