ODAZOVITE SE AKCIJI

U riječkoj bolnici od leukemije se liječi djevojčica Rita (12). Riječani pozvani da joj pomognu, evo kako to možete učiniti!

Foto: Kanal Ri

Pozivaju se svi građani i građanke Rijeke u dobi od 18 do 40 godina da se odazovu akciji

U srijedu, 21. lipnja 2023. godine, u prostoru Narodne čitaonice, Korzo 24, od 15.00 do 18.00 sati Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ova se akcija održava u Rijeci kako bi se pomoglo djevojčici Riti koja ima 12 godina i koja se liječi u KBC-u Rijeka zbog recidiva leukemije. Na žalost, roditelji i bliža obitelj nisu podudarni darivatelji.

Zaklada je stoga već pozvala građane u cijeloj Hrvatskoj da se odazovu i odu u transfuzijske centre i upišu se u Hrvatski registar, a ovim dodatnim akcijama žele što prije pronaći podudarnog darivatelja i lijek.

U registar se mogu upisati zdrave osobe u dobi između 18 i 40 godina.

Postupak upisa u okviru riječke akcije podrazumijeva dolazak u Narodnu čitaonicu gdje će potencijalni darivatelj matičnih stanica ispuniti Pristupnicu s važnim informacijama. Od Zaklade će dobiti Potvrdu o pristupanju i epruvetu s ispisanim osobnim podacima. S tom epruvetom dolazi do medicinske sestre/tehničara (u istom prostoru čitaonice) koja će mu izvaditi krv i preuzeti pristupnicu.

Sam proces za potencijalnog darivatelja je anoniman, nije bolan, traje najviše 10 minuta.

Za davanje uzorka krvi nije potrebno biti praznog želuca i poželjno je popiti obične vode.

Ovim putem pozivaju se svi građani i građanke Rijeke u dobi od 18 do 40 godina da se odazovu akciji i postanu potencijalni darivatelji krvotvornih matičnih stanica. Djevojčici Riti potreban je lijek što prije, a podudarni darivatelj možda je građanin ili građanka našeg grada.

Rijeka svoje humano srce pokazuje odazivom na ovakve akcije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari