IZABRANA NAJBOLJA VIDEOPRIČA

U riječkoj Dječjoj kući održano završno događanje projekta Creative Audiovisual Lab

U petak, 8. rujna 2023. godine u Rijeci je održano završno događanje projekta Creative Audiovisual Lab na kojemu je izabrana najbolja videopriča nastala u sklopu projekta koja će predstavljati Hrvatsku na europskoj razini CrAL natjecanja.

Događanje u Dječjoj kući u Rijeci okupilo je osam profesorica i profesora koji su, zajedno sa svojih 60-ak učenika, u Rijeku pristigli iz Osijeka, Varaždina, Zagreba, Karlovca i Rijeke. Profesorice i profesori uključeni u projekt CrAL posljednjih su mjeseci radili na online edukaciji razvijenoj u sklopu projekta kako bi se pripremili za prijenos CrAL metodologije na svoje učenike i pomogli im u snimanju njihovih videopriča.

Učenici su svoje videopriče bazirali na temama iz svojih lokalnih zajednica – snimali su eksperimentalne razglednice, stvarali intervjue sa pripadnicima navijačkih skupina i sa svojim vršnjacima, snimali živote svojih najstarijih sugrađana u domovima za starije, bilježili dijelove svojih gradova koji su nekad bili industrijska središta, ali i snimali kratke igrane videopriče.

Na završnom događanju u Rijeci prisutnima je predstavljena metodologija razvijena u sklopu projekta, a profesori uključeni u provedbu podijelili su svoje dojmove o metodologiji i procesu izrada video priča i zaključili da je projekt u njihovim školama prihvaćen s velikim interesom i oduševljenjem. Učenici su također sa prisutnima podijelili svoja iskustva izrade video priča i pritom istaknuli kako im je sudjelovanje u ovom projektu bilo poučno i zanimljivo iskustvo koje je za većinu njih bilo prvo susretanje sa svijetom filmske produkcije.

Nakon projekcije svih 17 video priča u konkurenciji, publika je imala priliku glasati za najbolju video priču prema njihovom mišljenju za što je nagrađena priča „Dom Svete Terezije“ nastala u produkciji učenika Elektrostrojarske škole iz Varaždina (https://www.youtube.com/watch?v=ePCN2uvLpm8). Nagradu publike dodijelila je Lucija Kero, savjetnica za mlade pri Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, a članovi nagrađenog tima su Jakša Bogdan, Max Jeremić, Ivan Matijević i Matija Matovina koji su svoju video priču snimili pod mentorstvom prof. Viktorije Žunec.

Na kraju događanja proglašena je i ukupno najbolja učenička videopriča koja će na ALL DIGITAL Summitu u Zagrebu, koji će se održati od 25. do 27. rujna, predstavljati Hrvatsku na europskoj razini CrAL natjecanja. Najboljom videopričom proglašena je „All That Glitters“ (https://www.youtube.com/watch?v=zvgerxGpLeE) nastala u produkciji učenika Gimnazije Karlovac, a nagradu im je uručila Eugenija Perić, viša savjetnica – koordinatorica za programe tehničke kulture pri Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke. Najbolju videopriču snimili su Ivana Ivandić, Helena Šarić, Noa Barić, Katarina Katić i Maris Ćapin pod mentorstvom prof. Petre Vinski.

Projekt CrAL je u svoju provedbu uključio 16 nastavnica i nastavnika iz Osijeka, Varaždina, Rijeke, Karlovca i Zagreba koji su kroz posljednjih osam mjeseci prošli online edukaciju za primjenu CrAL metodologije, a zatim sa svojim učenicima snimili 17 videopriča kroz koje je 70-ak učenika razvijalo svoju medijsku pismenost, kritičko mišljenje i učilo o procesu nastanka filma.

Projekt CrAL Centar tehničke kulture provodi u sklopu Erasmus+ programa, a u suradnji s partnerima: ALL DIGITAL (Belgija, koordinator projekta), Association Langas į ateitį (Litva), European Grants International Agency SRL (Italija), Hellenic Open University (Grčka), Istituto Centrale per I Beni Sonori e Audiovisivi (Italija) i Universitat Autònoma de Barcelona (Španjolska). Projekt sufinanciraju Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu Europske komisije, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Agencija za elektroničke medije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari