FIZIOTERAPEUTSKI TEHNIČARI

U riječkoj gimnaziji Andrije Ljudevita Adamića otvara se novi smjer: ”Među srednjoškolcima postoji ogroman interes za to zanimanje!”

Foto: Gimnazija Adamić

”Nakon šesnaest godina rada opće gimnazije pri Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića ove godine upisujemo smjer za fizioterapeutske tehničare, jer među srednjoškolcima postoji veliko zanimanje upravo za to obrazovanje,”

”Izabrali smo baš taj smjer i zbog toga jer imamo zaista prekrasno opremljen prostor škole na adresi Dolac 1, koji nam omogućuje i pokretanje medicinskog usmjerenja.

U posljednjih nekoliko godina zanimanje fizioterapeutski tehničar nalazi se na popisu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao jedno od 15 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj! Velika potreba za fizioterapeutskim tehničarima postoji i u inozemstvu, gdje je i puno veći životni standard, zbog čega mnogi domaći školovani fizioterapeutski tehničari iseljavaju. Posljedica svega toga je veliki deficit fizioterapeutskih tehničara u Hrvatskoj pa na 4.000 stanovnika dolazi tek jedan fizioterapeutski tehničar.

Riječ je o zanimanju budućnosti koje je već sada popularno kod nas, a postat će još popularnije jer fizioterapeuti pomažu svima, od dječje dobi do odraslih osoba. Mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja fizioterapeutskih tehničara je u sektoru zdravstva, zdravstvenog turizma, sorta i uslužne djelatnosti.

Fizioterapeutski tehničari se školuju u srednjim školama te ako žele nastaviti studij upisuju se na Stručni studij fizioterapije pri Sveučilištu u Rijeci. U našoj školi uvodimo izbornu nastavu za polaganje mature te upis na fakultet za predmete koji nisu zastupljeni u kurikulumu. Oko 50% srednjoškolskog programa čine opći predmeti,a za stručni dio programa provodi se teorijska i praktična nastava. Učenici koji imaju nastavu iz općih predmeta imat će i CLIL nastavu iz povijesti i geografije, tj. nastavu na engleskom jeziku.

Za stvaranje odnosa uzajamnog povjerenja s pacijentom i njegovom obitelji, od velike su važnosti dobre komunikacijske vještine, empatičnost, realnost i profesionalnost. Za obavljanje poslova važna je fizička izdržljivost, spretnost, uredan vid, sluh i osjet opipa. Bitno je imati i razvijene sposobnosti neverbalne komunikacije te vještine poučavanja, vođenja i poticanja.

Fizioterapeutski tehničar provodi i razne metode fizikalne terapije, poput terapijskih vježbi, limfnih ručnih drenaža, elektroterapije, hidroterapije, laser, magnet i UZV terapije, kiro i termoterapije. Zbog širokog znanja, mogućnosti za zapošljavanje su zaista brojne.

Učenici naše škole imat će strukovne predmete u školskom kabinetu, a strukovnu praksu će imati u Thalassotherapiji Opatija, u Klinici za ortopediju Lovran, Thalassotherapiju Crikvenica i u Poliklici Terme Selce.

U našoj školi ćemo učenike prijaviti i na Erasmus+ školsku praksu gdje će usavršiti strukovne vještine, steći nova znanja, upoznati se s organizacijom posla. Učenici će dobiti potvrde o praksi koje su priznate u cijeloj Europi! Erasmus+ praksa je jedno vrlo pozitivno iskustvo kroz koje se može naučiti novi strani jezik, steći nova znanja u svom zanimanju, posjetiti zanimljiva mjesta, upoznati različite ljude i sklopiti nova prijateljstva. Erasmus+ praksa se priznaje kao i praksa u Hrvatskoj, a za vrijeme provedeno na mobilnosti dobije se lijepi džeparac.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja