TROJICA MLADIH JUNAKA

Video | U riječkoj Prometnoj školi ponosni su na Amela, Antu i Adina: Uletjeli su u zgradu u plamenu i pokazali veliko srce i hrabrost

“Bilo je kao iz filma – dim, peku oči, strah, ali sve bi ponovili”, kažu uglas mladići. Više u video prilogu!

Preksinoć oko 20 sati izbio je požar u zgradi na Korzu. Uzrok, kvar na električnim instalacijama. Gusti dim zahvatio je drugi kat zgrade u kojoj se nalazi hostel. Vatrogasci su zaprimili nekoliko dojava.

Prije dolaska vatrogasaca na intervenciju, trojica riječkih srednjoškolaca počeli su gasiti požar i evakuirati stanare.

“Izlaz je bio klasika, navalno vozilo, cisterna s 8 vatrogasaca. Pristupili smo klasično gašenju požara, odradili intervenciju i kontrolu. U stanu nismo zatekli nikoga”, ispričao je Vedran Butorac, voditelj smjene JVP Rijeka za Kanal Ri.

Heroji su – školarci

Svaka čast vatrogascima na još jednom odrađenom poslu, no heroji ove priče su trojica 17-godišnjaka, učenici Prometne škole u Rijeci. Oni su prvi krenuli s gašenjem vatre, a jedan od njih je budući vatrogasac.

”Vidjeli smo dim iz zgrade. Svi su gledali, snimali, nitko nije htio pomoći. Ja sam krenuo prvi, zatim moji kolege, našao sam aparat i krenuo gasiti taj stan”, rekao je Amel Topić, inače član DVD-a Sušak.

”Kada uđete u tu zgradu ne vidite ništa, gušite se od dima, ne osjećate se sigurno, mislite da će se urušiti zgrada”, prepričao je događaje Adin Solak.

Unatoč stahu, ali uz mladenačku hrabrost, bez razmišljanja o mogućim posljedicama, učenici su evakuirali stanare, inače strane državljane, te stanarku na katu iznad.

”Jako me bilo strah, ali u tom trenutku ne razmišljaš.Tata me jučer pitao kako ti je palo napamet da uđeš unutra, na lijep način me pitao. Rekao sam: ‘Tata, nema tu hoću ili neću. Uletiš i to je to. Danas sam tamo prošao, mislim da bi isto postupio, sa malo većim oprezom”, prisjetio se Ante Vukušić.

Na sreću, sve je prošlo bez ljudskih žrtava. 81- godišnja stanarka, kojoj je pružena liječnička pomoć uslijed izloženosti dimu, danas je dobro.

”Ne mogu vam to opisati, to je bilo kao iz filma, taj dim, peku vas oči, kašalj, dim, ništa se nije vidjelo, ne znam kako smo došli do tog stana.”, kaže Amel.

Njima se danas ponosi cijela škola

”Jako mi je drago da su naši učenici pokazali veliko srce, hrabrost i ljudskost. Učenicima uvijek ističemo da budu prije svega dobri ljudi, a na tome gradite sve ostalo. Drago mi je da su oni to svojim činom i pokazali.”, poručila je ravnateljica Prometne škole Rijeka Mira Žepina.

Kao višegodišnjem članu DVD-a Sušak, Amel smatra da mu je sinoćnje postupanje bila dužnost. Iskustva stečena u vatrogasnoj mladeži itekako su poslužila.

”Jednostavno se osjećao prozvanim da to moram napraviti, nisam imao razmišljanja u tom trenutku, prioritet mi je bio da spasimo gospođu. I sad kad se pitam, da li bi to isto napravio, bi. Vatrogastvo je ljubav od 10. godine, jednostavno sam si zacrtao – želim biti vatrogasac i ništa više.”, poručio je Amel.

Nakon sinoćnje akcije, ne sumnjamo da će mu se želja ostvariti te da će biti jedan od ljudi kojima se divi – vatrogasac, piše Kanal Ri.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari