U RIJEČKOM ART KINU: Nakon sjajne „Generacije ˙68“ danas završnica ciklusa „Faktumentarci“

Danas u Art kinu možete pogledati filmove „Sretno!“ Dalibora Matanića i „Crnici su izdržali, a ja?“ Zvonimir Jurića. Projekcije počinju u 18 sati

U Art kinu Croatia danas završava izuzetno zanimljiv ciklus doumentarnih filmova nezavisne dokumentarne produkcije Factum osnivača i direktora Nenada Puhovskog. U 17 godina postojanja Factum je realizirao preko 70 višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Program Factumovog gostovanja svečano je otvoren u četvrtak 21. travnja riječkom premijerom filma Generacija 68′ redatelja Nenada Puhovskog. Riječ je o svojevrsnom redateljevom filmskom hommageu generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će »biti realna i zahtijevati nemoguće».

generacija 68 film

Pred gotovo do posljednjeg mjesta ispunjenim gledalištem sam autor najavio je film koji je publiku vratio u „mitsku“ 1968. godinu kada je svijet uzdrmala revolucija (studentske) mladeži koja je u sebi imala elemente političke, klasne i (kontra)kulturne pobune, a prelila se i među mlade ondašnje Jugoslavije kojima je motiv bio ukazivanje kako na krutost ondašnjeg društveno-političkog sustava tako i na negativne pojave i skretanja „socijalističke revolucije“ oličene u raslojavanju društva i stvaranju partijske elite gdje su privilegirani pojedinci bili „jednakiji od jednakih“ u samo načelno „društvu ravnopravnih šansi“.

IMG_20160421_214221

Nakon projekcije autor je o filmu razgovarao s publikom, uz sudjelovanje filmskog kritičara Dragana Rubeše.

Sljedećih su dana na repertoaru Art-kina bili dokumentarni film Zajedno koji istražuje uspone i padove u ljubavnim vezama te U potrazi za snom Mladena Mitrovića o ponovnom susretu grupe nekadašnjih Sarajlija. Treći dan ciklusa donio je četiri filma srednjeg metra – Vajt i Čedo Nikole Strašeka, Razorubičenje Domagoja Matizovića i Igora Zelića te Limb Davora Kanjira.

Današnji, posljednji dan programa donosi Sretno! Dalibora Matanića o 300 radnika koji su ostali bez posla zatvaranjem rudnika te „Crnici su izdržali, a ja?“ Zvonimir Jurića.

Nenad Puhovski

Nenad Puhovski (Zagreb, 29. travnja 1949.) hrvatski je filmski, televizijski i kazališni redatelj, producent i scenarist.

Puhovski je prvi film stvorio sa 16 godina. Studirao je filozofiju i sociologiju na Zagrebačkom sveučilištu te film i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Nakon diplome radio je u kazalištu, na filmu i na televiziji. Režirao je mnoštvo kazališnih komada te preko 250 TV produkcija svih vrsta – dramskih, dokumentarnih, glazbenih i obrazovnih. Puhovski je ipak najpoznatiji kao autor dokumentarnih filmova, koji su prikazivani širom svijeta, često nagrađivani, ali i žestoko osporavani.

Od 1978. predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a 1997. je osnovao producentsku kuću Factum. Predavač je na brojnim dramskim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivač je i direktor festivala ZagrebDox.

Najpoznatiji dokumentarni filmovi su mu Zajedno (2009.), Lora – svjedočanstva (2005.) Paviljon 22 (2002.), Graham i ja (1998.), Vukovar, nepokoreni grad (1991.), Dubrovačka ratna trilogija (1991.), Mrtva luka (1976.).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari