U Rijeku stigao mutirani virus? Epidemija ne prestaje!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ova bolest traje oko tri tjedna

U Rijeci cijelu ovu godinu traje epidemija virusnog konjunktivitisa i to s puno težim simptomima nego inače.

Razgovarali smo s doc.dr.sc. Majom Merlak, predstojnicom Klinike za oftalmologiju KBC-a Rijeka, koja nam je rekla da se pitaju je li uzrok tome pojava nekog novog virusa koji, kaže, uzrokuje težu kliničku sliku i zato apelira na sve da peru ruke, ne diraju oči i drže se higijene, piše Index.hr.

“Epidemija virusnog konjunktivitisa nam traje cijelu 2018. godinu i to imamo povećan broj pacijenata, ali ne samo u Rijeci jer sam čula i od kolega s drugih očnih klinika da je i kod njih povećan broj oboljelih od te bolesti. To je epidemija koja se obično događa zimi, no ove godine se dogodilo da nam u svako dežurstvo od početka godine netko dođe i ta epidemija ne jenjava. Ne znamo zašto, je li to neki novi virus koji je otporniji, pitamo se. Naime, izaziva puno težu kliničku sliku kod pacijenata. Prije su rijetko kad zaraženi pacijenti imali pseudomembrane (membrane na spojnici vjeđe koje je potrebno oljuštiti), a sad nam gotovo svaki zaraženi pacijent ima”, objasnila nam je dr. Merlak.

Teški simptomi

Ova bolest traje oko tri tjedna, a simptomi su, kaže, crvenilo oka, obilna sekrecija, bol, stalno suzenje, grebanje, osjećaj stranog tijela u oku. Pacijenti se bude zalijepljenih očiju te još k tome sad imaju i gore navedene pseudomembrane.

Rekla nam je i kako obično taj virus preživljava i po 20 dana na suhim površinama, a može preživjeti na zidu, vratima ili zvonu.

“Mi stalno dezinficiramo kvake i sve, pogotovo radi naših operiranih pacijenata. Do epidemije nije došlo radi nesterilnih instrumenata i dijagnostičkih aparata na kojima se pregledavaju pacijenti, nego su izvor infekcije sami oboljeli pacijenti koji dodiruju površine u prostorima po kojima se kreću, kvake, zvono, vrata i pritom diraju oči”, rekla je za Index dr. Merlak.

Inače je epidemija trajala puno kraće

Inače je, dodaje, ova epidemija prije puno kraće trajala, bolest bi prošla brže i pacijenti nisu imali pseudomembrane.

“Htjela bih upozoriti pacijente da, pošto je epidemija dosta ružna i lako prenosiva, da je najbitnije da peru ruke i da ne diraju oči. To je najbolja prevencija, neće se zaraziti kod nas na aparatima ili instrumentima, za to nema šanse”, rekla nam je.

Također je dodala da im se ova epidemija pojavi svake godine, ali da je ne prijavljuju i da puno kraće traje.

“Bolest je u cijeloj zemlji”

“Analiza oboljelih pacijenata pokazala je da je povećana incidencija epidemijskog konjunktivitisa u cijeloj Hrvatskoj i to tijekom cijele godine. I ranijih godina se pojavila u određeno doba godine, ali je kraće trajala. Još jednom ponavljam kako se pitamo je li sad u pitanju neki novi virus, jer izaziva teže simptome”, zaključila je dr. Merlak.

Razgovarali smo i s epidemiologinjom iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Gorankom Petrović, koja nam je rekla da su ove godine imali prijavljenu samo jednu epidemiju virusnog konjunktivitisa.

“Lani nismo imali nijednu službeno prijavljenu epidemiju, a ove godine smo imali samo jednu i to na proljeće. Bilo je 14 oboljelih u jednoj bolnici na zagrebačkom području, pet djelatnika bolnice i devet bolesnika. To je sve što imamo službeno prijavljeno, postoje li sad neka grupiranja ne znamo jer nam nitko nije prijavio”, rekla je Petrović za Index.

HZJZ: Svaka epidemija mora nam se prijaviti

Navodi i kako je važno prijaviti svaka grupiranja zarazne bolesti jer epidemiolog treba izaći na teren i preporučiti protuepidemijske mjere.

“Kod virusnog konjunktivitisa je jako važna osobna higijena jer se bolest prenosi kapljično i rukovanjem, grljenjem i zaraženim predmetima, važno je ne dirati jastučnice, ručnike i ostale predmete zaražene osobe. Važna je i dezinfekcija površina te da osoba koja ima konjunktivitis dobro pere ruke i ne dijeli svoj osobni pribor.

Najčešće se epidemije pojavljuju u kolektivu u kojem dolazi do grupiranja, najčešće su to vrtići ili niži razredi osnovnih škola. Ako se pojavi povećan broj oboljelih osoba, onda nam se to treba prijaviti.

Riječ je o izuzetno zaraznoj bolesti i treba je pravovremeno prepoznati da se spriječi njeno dalje širenje”, zaključila je Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a za Index.hr.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari