NE PROPUŠTAMO

U Rijeku stižu cooking show i izložba o – špagetima! Riječani će omiljeno jelo moći i degustirati

Idi na originalni članak
Foto: Unsplash/ P.Z

U sklopu VII. izdanja manifestacije „Tjedan talijanske kuhinje u svijetu“ Generalni konzulat Italije u Rijeci u suradnji s Talijansko-hrvatskom gospodarskom komorom iz Zagreba u atrij Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku donosi izložbu „Ilustrirana povijest špageta s rajčicom – Dante, pašta i Artusi“.

Oglas

Izložba se otvara u četvrtak 24.11. u 18 sati, nakon čega slijedi show cooking i degustacija talijanskih specijaliteta koje će pripremati dvoje profesionalnih kuhara – Pasquale Longobardi i Ana Uremović Longobardi iz zagrebačkog restorana Papavero Pizza & Food Lab.

Talijansko jelo par excellence “nastaje” polako, s doprinosima koji dolaze iz nekih davnih vremena i iz dalekih mjesta.

Špageti o kojima priča Massimo Montanari vežu se uz povijesna zbivanja, ekonomiju i društvo. Nadasve, uče nas proširiti naš pogled, prepoznati doprinose drugih kultura. Ironične i precizne ilustracije koje potpisuje Luciano Ragozzino, sjajan bakropisac i akvarelist, stvaraju jedan grafički kontrapunkt tekstovima.

On ne ilustrira, nego stvara, a njegove se vizualne metafore urezuju u našim glavama “upotpunjujući” riječi i stvarajući glavni ikonografski korpus stvoren do danas na temu povijesti špageta.

Obilježavajući sedamstotu godišnjicu Dantea prisjetimo se vermicella iz njegovog doba i počasti koju je Artusi odao velikom pjesniku, s tekstovima koje potpisuju Monica Alba i Giovanna Frosini te ilustracijama na temu koje i u ovom slučaju potpisuje Ragozzino i koje upotpunjuju izložbu.

Izložba u atriju HKD-a ostaje otvorena do 14.12.

Exit mobile version