EVO KAKO JE BILO

Galerija | U Šapjanama održana pokazna vježba simuliranog gašenja šumskog požara

U Centru za obuku interventnih službi Primorsko-goranske županije u Šapjanama održana je pokazna vježba vatrogasnih postrojbi s područja Primorsko-goranske županije, uz pomoć kolega iz drugih dijelova zemlje.

Pokazna vježba se održava u okviru europskog projekta SILVANUS, a tom je prigodom župan Zlatko Komadina istaknuo kako je komunikacija je u zapovjednom lancu vatrogastva ključna.

“U Centar u Šapjanama je Primorsko-goranska županija uložila značajna sredstva kako bi sve naše interventne službe mogle vježbati i biti spremne za pravodobnu reakciju, izjavio je župan i podsjetio na primjer ledoloma kada su pali sustavi komunikacija. Nakon tog slučaja smo osigurali i komunikacijsko središte u Šapjanama kako bismo imali alternativni zapovjedni centar u slučaju neoperativnosti riječkog centra”, zaključio je Komadina.

Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković i zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac izjavili su kako je svrha današnje vježbe prikazati djelovanje praćenja vatrogasnih vozila putem komunikacije na tlu, u zraku i putem satelita.

Angažmanom Primorsko-goranske županije i njene Vatrogasne zajednice uređen je centar izvrsnosti u Šapjanama, a u okviru ovog projekta ćemo razmijeniti iskustva, tehnologije i načine njenog korištenja u različitim situacijama, pojasnili su Tucaković i Šćulac.

“U Republici Hrvatskoj bilježimo povećan broj požara tijekom godina, ali jednako je tako jasan trend smanjivanja vremenskog intervala od dojave do gašenja pojedinih požara, a sve zbog preventivnih akcija, ulaganja u sustave nadzora i vatrogasnih snaga, kao i suradnje svih subjekata, od nacionalne do lokalne razine”, zaključio je Tucaković.

Projekt SILVANUS bavi se unaprjeđenjem sustava nadzora putem informacijskih sustava, dok su ciljevi projekta pružiti ekološki održivu i klimatski otpornu platformu za upravljanje šumama kroz inovativne sposobnosti za sprečavanje i borbu protiv nastanaka i širenja požara raslinja.

Na današnjoj je pokaznoj vježbi u Šapjanama simulirano gašenja šumskog požara uz korištenje video nadzora, bespilotnih letjelica, robota i kanadera, uz sudjelovanje stotinjak pripadnika vatrogasnih postrojbi.

Pokaznoj vježbi su prisustvovali i pročelnik Ureda županije Goran Petrc i načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari