U širem centru Rijeke postavljeni novi hot spotovi za pristup gradskom internetu!

Foto: Riječanin

U okviru inicijative Europske komisije WiFi4EU – Besplatni Wi-Fi za građane Europe, novim pristupnim točkama prošireno je područje pokrivenosti  sustavom besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke.

U sklopu mreže postavljeno je 11 novih pristupnih točaka te je područje pokrivenosti signalom besplatnog bežičnog pristupa Internetu prošireno na Trg sv. Barbare, Trg Šišmiš, Trg Riječke rezolucije, Krešimirovu ulicu (Art-kino Croatia – Muzej moderne i suvremene umjetnosti), javnu površinu budućeg Art-kvarta (ex Benčić), Kružnu ulicu i prostor Matice umirovljenika.

„Prošle godine od Europske komisije dobili smo sredstva u iznosu od 15 tisuća eura, čiji su iznos dobili i brojni gradovi širom Hrvatske s ciljem otvaranja pristupnih točaka za besplatni bežični Internet na javnim površinama“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Obveza je jedinice lokalne samouprave osigurati visokokvalitetan pristup Internetu i održavati postavljene pristupne točke.

Inicijativa Europske komisije na taj se način potpuno uklopila u postojeću inicijativu Grada Rijeke o postavljanju točaka za besplatni bežični pristup Internetu (RIJEKA-FREE ACCESS) koja djeluje od 2007. godine, kada je postavljeno prvo područje pokrivenosti signalom besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke u centru grada.

Mreža se širila sukladno dostupnim financijskim sredstvima i potrebama tako da je već sljedeće 2008. godine proširena na područje Trsata, te kasnije i na Bazene Kantrida (uključujući i plažu Ploče) i Centar Zamet. Sustav je integriran i u ustanove u kulturi (Gradska knjižnica Rijeka, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Muzej grada Rijeke, HNK Ivana pl. Zajca), te u KBC Rijeka – Dječja bolnica Kantrida.

Potporom Ministarstva turizma u okviru programa HotSpot Croatia područje pokrivenosti prošireno je 2013. godine na Željeznički kolodvor i dio Starog grada, te 2014. godine na Trg Jurja Klovića i Titov trg.

Od 2015. godine putem bežične gradske elektroničke infrastrukture dostupna je i eduroam usluga – usluga autentifikacijskog pristupa Internetu svim članovima znanstvene zajednice (znanstvenicima, nastavnicima, studentima i drugom osoblju) čija je važnost i vrijednost posebno bila naglašena tijekom trajanja Europskih sveučilišnih igara u Rijeci u srpnju 2016. godine. Isto tako od 2016. godine usluga besplatnog bežičnog pristupa Grada Rijeke dostupna je i na sveučilišnom Kampusu putem mrežne infrastrukture Sveučilišta u Rijeci.

Ukupan broj pristupnih točaka sada je 136, od čega se 53 nalazi na 22 lokacije u centru grada, njih 14 na tri lokacije na Trsatu, na Bazenima Kantrida je 10 pristupnih točaka, na Centru Zamet 5, na Atletskoj dvorani Kantrida 2, u Art-kinu Croatia 4, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 11, Hrvatskom kulturnom domu 6, 3 u Astronomskom centru Rijeka, 3 na Željezničkom kolodvoru Rijeka, 23 u sklopu Dječje bolnica Kantrida te 2 u Matici umirovljenika.

Predsjednik Matice umirovljenika Rijeke Emil Baumgartner kazao je da se riječki umirovljenici, zahvaljujući i sustavu besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke, u sve većoj mjeri koriste Internetom i mogućnostima koje im pruža u svakodnevnom životu – od čitanje novina i sudjelovanje u društvenim medijima, do istraživanje različitih proizvoda te online kupovine.

Također, Zavod za informatičku djelatnost Grada Rijeke organizira besplatnu edukaciju kroz Osnovne informatičke tečajeve koji se provode od 2005. godine, a na njima je do sada sudjelovalo i steklo vještine i znanja za korištenje računala i Interneta oko 3900 polaznika. U prosincu prošle godine osnovno korištenje računala, Interneta i e-maila, obradu teksta, “surfanje” gradskim portalima te ispunjavanje obrazaca za programe koje nudi Grad Rijeka uspješno je svladalo 85 polaznika Osnovnog informatičkog tečaja.

„Zavod za informatičku djelatnost Grada Rijeke zadužen je za tehničku infrastrukturu koja se nalazi u pozadini ovakvog složenog sustava te valja istaknuti da ovakvo efikasno korištenje europskih sredstava ne bi bilo moguće da Zavod kontinuirano godinama ne ulaže u temeljnu elektroničku komunikacijsku infrastrukturu koja je preduvjet da se HotSpotovi mogu koristiti“, kazao je pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić.

U 2019. godini uslugu besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke dnevno je koristilo do 1500 korisnika. Ukupna površina područja pokrivenosti signalom besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke, uključujući i područje prošireno u sklopu WiFi4EU inicijative je 250.000 m2.

Ukupna brzina pristupa je 200 MBits, odnosno 10 MBits za RIJEKA-FREE ACCESS pristupne točke i 30 MBits za WiFi4EU pristupne točke. Za HotSpot uslugu i održavanje sustava i pristupnih točaka iz gradskog proračuna godišnje se izdvaja 250.000,00 kn.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari