ZA NEKOLIKO GODINA - DRVORED

Galerija | U sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Poduzetničkoj zoni Bodulovo posađeno 20 stabala melije

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti na prostoru Poduzetničke zone Bodulovo zasađeno je dvadeset stabala melije.

Sadnja stabala već je niz godina sastavni dio obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci, a akciju zajednički organiziraju Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke i KD Čistoća. Do sada je u akcijama sadnje stabala u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci posađeno 180 stabala.

Akciji sadnje pridružili su se gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić i pročelnik Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca.

Stabla melije su zasađena u novouređenoj Poduzetničkoj zoni Bodulovo. Prostire se na 20.000 četvornih metara i podijeljena je u devet parcela od kojih je šest parcela već prodano, a za preostale tri parcela upravo je u tijeku javni natječaj za prodaju. Sadnja stabala je organizirana upravo na dan kada će vlasnici prvih šest prodanih lokacija preuzeti svoje parcele.

„S jedne strane aktiviramo radnu zonu, a s druge njezin prostor oplemenjujemo novim drvoredom. Akcijom sadnje stabala, koju provodimo i u Europskom zelenom tjednu, želimo nam simboličan način pokazati koliko je zelena infrastruktura, kako se sada to u Europskim dokumentima slikovito kaže, važna za život grada i građana, jer smanjuje karbonski otisak, stvara zone poboljšane mikro klime, estetski je prihvatljiva i trebala bi poticaj da i u našim okućnicama i u drugim prostorima stvaramo zelene oaze“, kazao je pročelnik Škunca.

Posađena stabla već su razvijena i kroz nekoliko godina u Poduzetničkoj zoni Bodulovo stvorit će pravi drvored.

„Europski tjedan mobilnosti odlučili smo obilježiti sadnjom stabala u Poduzetničkoj zoni Bodulovo. Nadam se da će vlasnici uskoro krenuti s realizacijom svojih poslovnih ideja u zoni i da će ona skoro zaživjeti. Isto tako se nadam da će vlasnici parcela slijediti naš primjer i ozeleniti svoje parcele i da ćemo tako dobiti jednu malu oazu za buduće djelatnike zone“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Zasađena melija ili očenašica (Melia azedarach L.) je listopadno stablo koje u prosjeku naraste do 12 metara visine. Krošnja mu je rijetka, široka, zaobljena, a korijenski sustav je plitak. Porijeklom je iz područja južne i istočne Azije i Oceanije. Melija nije izbirljiva u pogledu zemljišta, otporna je na sušu i hladnoću te dobro podnosi rezidbu, koja je češće potreba za stabla koja se nalaze uz prometnice. Melija je medonosna i njezini cvjetovi privlače pčele, a plodovi, koji ostaju na drveću i preko zime, hrana su pticama. Narodno ime očenašica je dobila zbog sjemenki koje su se koristile za izradu molitvenih krunica.

Sadnja stabala je dio programa ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti, manifestacije posvećene održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti Grad Rijeka je u suradnji s brojnim partnerima pripremio program koji se vodi glavnom temom ovogodišnjeg izdanja manifestacije „Bolja povezanost“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari