U ŠKOLU KREĆE 1111 RIJEČKIH PRVAŠIĆA: MUP u preventivnim akcijama; svi prvašići dobit će reflektirajuće prsluke!

Idi na originalni članak

Povodom početka provođenja akcije „Poštujte naše znakove“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provodi tijekom rujna već tradicionalno 20 godina, danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana konferencija za medije. Akcija je usmjerena na zaštitu djece i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

Oglas

O svim aktivnostima koje policija provodi u sklopu ove akcije govorio je Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.

Ove školske godine u prve razrede osnovnih škola Primorsko-goranske županije je upisano 2493 učenika, od kojih 1111 s područja grada Rijeke. Kako bi naši najmlađi, ali i svi ostali što sigurnije sudjelovali u prometu, na cijelom području Policijske uprave primorsko-goranske, posebice u zonama škola, prometna policija će tijekom mjeseca rujna provoditi brojne aktivnosti preventivno-edukativnog, a i represivnog karaktera.

Dodao je kako je prije početka školske godine policija u suradnji s tijelima lokalne i područne samouprave nadležnim za promet i održavanje prometnica obišla prometnice u blizini škola kako bi na vrijeme utvrdili njihovo stanje, uočili dotrajalu i oštećenu prometnu signalizaciju, te pravovremeno otklonili uočene nedostatke.

Tijekom rujna policijski službenici prometne policije će u svim osnovnim školama na našem području održati predavanja za sve polaznike prvih razreda kako bi ih upoznali s osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Nakon predavanja prvašićima će biti podijeljeni reflektirajući prsluci za koje su sredstva osigurana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa republike Hrvatske.

Nadalje, policijski službenici će i na roditeljskim sastancima, dodatno upozoriti roditelje prvašića na važnost adekvatnog smještaja djece u vozilu i maksimalno poštivanje zakonskih propisa u cilju sigurnosti kako djece, tako i svih sudionika u prometu.

U vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici će pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, a po potrebi i upravljati prometom. Prema vozačima koji čine prometne prekršaje (naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola) poduzimat će sve zakonom propisane mjere. Policijski službenici će pojačano nadzirati i autobuse namijenjene prijevozu djece do škole, kao i brzinu kretanja svih vozila u prometu.

Uz policiju, promet će u zonama škola nadzirati i pripadnici školskih prometnih jedinica te djelatnici nadležnih prometnih redarstava. Pozivaju se svi vozači i ostali sudionici u prometu da pojačano obrate pozornost na djecu ne samo u blizini škola, već i na svim drugim mjestima gdje se djeca kreću.

Prema statističkim pokazateljima koji se odnose na Policijsku upravu primorsko-goransku, u razdoblju protekle školske godine, odnosno od 1. rujna 2014. do 15. lipnja 2015. godine, u prometnim nesrećama teže je ozlijeđeno šestero djece, dok je lakše ozljede zadobilo njih 17. Smrtno stradale djece u prometnim nesrećama nije bilo. Uspoređujući ove podatke o stradavanju djece u prometnim nesrećama u odnosu na razdoblje prethodne školske godine, evidentno je smanjenje stradavanja djece i to za oko 50 %.

Na konferenciji je najavljena i akcija „Sigurno u školu s HAK-om“ koju policija provodi u suradnji s Autoklubom Rijeka, a održat će se u subotu, 12. rujna s početkom u 10 sati na Trgu 111. brigade HV u Rijeci. (PU primorsko-goranska)

Exit mobile version