SINOĆ OTVORENA

Galerija | U „Šporeru“ otvorena izložba “Zauvijek Mr. Morgen – Ivo Robić”

Izložba “Zauvijek Mr. Morgen – Ivo Robić” otvorena je sinoć u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i može se razgledati do 27. studenog.

Izložbu su organizirali Hrvatski muzej turizma i Muzej grada Zagreba, a njome započinje obilježavanje 100. obljetnice rođenja Ive Robića (28. 1. 1923.).

Na otvaranju su govorili ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos, autorica izložbe Vesna Leiner i gradonačelnik Fernando Kirigin koji je i službeno otvorio izložbu.

Ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos istaknula je kako je Ivo Robić istinska glazbena legenda naših prostora, a njegova pjesma „Serenada Opatiji“ postala je neslužbena himna Opatije.

– Bio je izrazito karizmatična osoba nenadmašnoga talenta. Svijetom estrade suvereno je vladao više od 50 godina. I danas je Mr. Morgen, kako su ga prozvali nakon golema uspjeha ove kompozicije, rado i često slušan, on je istinska zvijezda koja ne gubi sjaj. Na izložbi se može pogledati njegov životni put, istaknula je ravnateljica Kos.

Autorica izložbe Vesna Leiner govorila je o životu Ive Robića te naglasila kako je nastupao na terasi hotela „Kvarner“ 13 godina, a zbog ljubavi prema Opatiji je sa suprugom Martom izgradio vilu u Ičićima u kojoj su stanovali.

– Ivo Robić dobio je svoju zvijezdu na Slatini, posthumno mu je dodijeljena Nagrada Grada Opatije za životno djelo, a njegova bista nalazi se na terasi hotela „Kvarner“. Često je isticao kako su u njegovoj glazbenoj karijeri postojale četiri ključne točke: razdoblje njegovih prvih nastupa na Radio Zagrebu tijekom Drugoga svjetskoga rata, pobjeda s pjesmom „Ta tvoja ruka mala“ na Zagrebačkom festivalu 1953. godine, snimanje pjesme „Morgen“ kojom započinje njegova uspješna međunarodna karijera te njegov skladateljski rad početkom sedamdesetih godina. Pjevač vrhunske vokalne interpretacije, bio je i ostao uzor mnogim mladim glazbenicima koji i danas snimaju ili izvode kompozicije koje je Robić interpretirao ili skladao, naglasila je Leiner te pohvalila suradnju Hrvatskog muzeja turizma i Muzeja grada Zagreba koja traje niz godina te zahvalila bivšem gradonačelniku Amiru Muzuru koji je započeo tu suradnju i gradonačelniku Fernandu Kiriginu na potpori.

Izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Kirigin koji je izrazio zadovoljstvo što obilježavanje 100. obljetnice rođenja Ive Robića počinje upravo u Opatiji.

– Ivo Robić međunarodno je poznat po svojim bezvremenskim hitovima. Njegove nezaboravne evergreene pamte ne samo ljubitelji dobre glazbe, već i svi oni koji su uz njegove pjesme, poput Serenade Opatiji, plesali na terasi hotela „Kvarner“. Živio je u Opatiji, tj. u Ičićima, a nastupio je i na prvom Opatijskom festivalu, istaknuo je Kirigin te pozvao sve građane na koncert koji će se održati na 100. godišnjicu Robićeva rođenja, 28. siječnja u Centru „Gervais“, a na kojem će nastupiti Zdenka Kovačiček, Beti Jurković, Radojka Šverko, David Danijel…

Izložba se može pogledati od utorka do petka od 14 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari