ONLINE PREDAVANJA

U srijedu počinju nova predavanja iz ciklusa kratkih predavanja Sveučilišta za 3. dob

U sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja „Sveučilište za 3. dob“, u srijedu, 12. siječnja, izv. prof. art. mr. sc. Ingeborg Fülepp s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci održat će predavanje „Razmišljanja o novo-medijskoj umjetnosti“.

Predavanje će se održati on line putem Zoom platforme Sveučilišta za 3. dob s početkom u 17 sati, a svi zainteresirani mogu mu pristupiti putem poveznice (ID: 828 0608 2123, Lozinka: 425265).

Medijska umjetnost je umjetnost koja koristi razne vrste tzv. Medija – fotografiju, film, video, računalnu grafiku i animaciju. Također se mogu odrediti neki tehnički elementi medija koji se koriste kao što su analogni i digitalni video, analogna i digitalna fotografija, 2D i 3D print, virtualna stvarnost.

VIDEO DANA:

Jedna od razlika između novo-medijske umjetnosti i ostalih umjetnosti je korištenje reproduktivne tehnologije. U povijesti medija pod nazivom “arheologija medija” možemo naći mnoštvo članaka i knjiga o medijima i medijskoj umjetnosti koja postoji već dugi niz stoljeća, od vatre preko Gutenbergovog štamparskog stroja pa do prvih računalnih tehnika još pedesetih godina prošlog stoljeća.  U posljednje vrijeme, mnogi umjetnici razvijaju projekte u okviru svojih istraživanja u suradnji sa znanstvenicima te poneki izrađuju radove čak i u znanstvenim laboratorijima. Tim načinom povezuje se umjetnosti i znanosti uključujući informatiku, biologiju, matematiku ili fiziku.

Sadržajno se umjetnici u novije doba bave  ekologijom, sociologijom, futurologijom, globalnim vremenskim promjenama, migracijama, otkrićem svemira i drugim. Za to je korištenje novo-medijske tehnologije umjetnicima posebno privlačno i zanimljivo.

U predavanju će se putem video i fotografskih primjera predstaviti neke od istaknutih primjera novo-medijske umjetnosti iz Hrvatske i svijeta.

„Sveučilište za 3. dob“ program je koji provodi Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka, a namijenjen je građankama i građanima s prebivalištem u Primorsko-goranskoj županiji koji su stariji od 55 godina i imaju završenu srednju školu ili viši stupanj obrazovanja.

Sve informacije o programu dostupne su na web stranici Sveučilišta za 3. dob, a mogu se dobiti i putem maila 3dob@uniri.hr ili na broj telefona 051 854-861.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari