U SUBOTU NA KORZU: U Rijeci i ove godine obilježavanje Dana narcisa

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

U sklopu Dana narcisa, posvećenog ranom otkrivanju raka dojke, u Rijeci će se održati humanitarna prodaja narcisa te stručno predavanje

Dan narcisa, koji se u organizaciji Europa Donna Hrvatska istovremeno održava u pedesetak gradova diljem Hrvatske, u Rijeci će se obilježiti humanitarnom prodajom narcisa u subotu, 24. ožujka.

Na štandu postavljenom na Korzu, ispred zgrade Grada Rijeke od 9 do 15 sati građani će imati priliku kupnjom narcisa sudjelovati u humanitarnoj akciji te se educirati o ovoj vrsti malignoma.

U humanitarnoj akciji prikupljaju se sredstva za nabavku klima uređaja za Kliniku za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, donaciju Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna za višegodišnju akciju prikupljanja sredstava za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, kao i za rad Udruge žena operiranih dojki Nada iz Rijeke.

Također, povodom obilježavanja Dana narcisa održat će se stručno predavanje na Medicinskom fakultetu, dvorana 2, u srijedu, 21. ožujka s početkom u 18 sati. Ivana Penko, predsjednica Udruge Nada govorit će o 22 godine dugom radu udruge u borbi protiv raka dojke, o epidemiologiji i prevenciji karcinoma dojke govorit će dr. Helena Glibotić Kresina i dr. Svjetlana Gašparović Babić, docent Franjo Lovasić predstavit će Europske smjernice u kirurškom liječenju raka, psihologinja Inka Miškulin održat će predavanje na temu kako razgovarati s onkološkim pacijentom, fizioterapeutkinja Maja Maržić govorit će o fizioterapiji u liječenju karcioma dojke, dok će Renata Devčić ispričat će svoju priču u borbi protiv raka dojke. Na stručnom skupu sudjeluje i zbor studenata medicine Axis te Zbor mladih Riječke nadbiskupije.

Kako je kazala voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Helena Glibotić Kresina, karcinom dojke najčešći je malignom kod žena i predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od raka u ženskoj populaciji, od kojeg u Hrvatskoj godišnje umire prosječno tisuću žena.

U Primorsko-goranskoj županiji u 2016. godini od raka dojke liječilo se 263 osoba, a umrlo ih 87, od čega 44 iz Rijeke, između kojih i tri muškarca. Iako najčešće pogađa žene od 40 do 50 godina, zabrinjavajući je trend otkrivanja raka dojka kod sve mlađih žena, čak i onih mlađih od 30 godina. Statistički pokazatelji kažu da svakoj 11 ženi u RH prijeti opasnost da će oboljeti od ovog karcinoma.

Ovu vrstu karcinoma je moguće spriječiti redovitim mjesečnim samopregledima, fizikalnim pregledom kod liječnika ginekologa jednom godišnje, ultrazvučnim pregledom u mlađim dobnim skupinama te mamografskim pregledom osoba starijih od 40 godina.

Upravo mamografski pregled predstavlja najučinkovitije sredstvo za rano otkrivanje bolesti, dakle u onim stadijima bolesti kad je izliječene moguće. Jer, kako je kazala Glibotić Kresina, svaki karcinom je izlječiv – karcinom nije smrtonosna bolest ako se na vrijeme otkrije.

U Primorsko-goranskoj županiji je 2004. godine, a u cijeloj Hrvatskoj dvije godine kasnije, započeo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju.

Prema riječima Vanje Moćan iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, odaziv na besplatne preglede za koje žene dobivaju poziv na kućnu adresu iz ciklusa u ciklus je sve veći i trenutno iznosi oko 60%.

Obilježavanje Dana narcisa organizira Udruga žena operiranih dojki Nada iz Rijeke, u suradnji s Odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Primorsko-goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Ligom protiv raka PGŽ, Medicinskom školom i ostalim općinama i gradovima u PGŽ.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari