NAJLJEPŠE DOBA GODINE

U subotu počinje nikad raskošniji Rijeka Advent 2022! Zasvijetlit će tisuće lampica, obilje zabave od Korza i Kazališta do Trsata

Rijeka Advent trajat će od 26. studenog 2022. do 8. siječnja 2023. godine, a početak manifestacije je ove subote kada će se na Koblerovom trgu upaliti prva adventska svijeća kao i blagdanska rasvjeta u gradu.

Program ovogodišnjeg Rijeka Adventa u Salonu Grada Rijeke najavili su riječki gradonačelnik Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, predstavnik Adventa na Gradini Vedran Babić i voditelj klizališta Morska pahuljica Andrej Radalj.

Škarpa: Pripremljeno je više od 100 programa

Nakon dvije godine koje su bile obilježene pandemijom korona virusa, ove se godine program održava bez ikakvih ograničenja, a prema riječima Petra Škarpe pripremljeno je više od 100 programa u kojima će moći uživati kako Riječani, tako i svi posjetitelji i turisti.

„Već ove subote u 17 sati na Koblerovom trgu upalit će se prva adventska svijeća, nakon čega će se program preseliti na Korzo gdje će nastupiti nizozemska skupina Close act, koja će nas svojim atraktivnim programom dovesti do trenutka paljenja blagdanske rasvjete na Korzu“, najavio je Škarpa početak manifestacije.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Pozornice na Koblerovom trgu i Adventiranju kod kazališta

Što se tiče programa po riječkim trgovima i ulicama, istaknuo je Trsatsku gradinu kao zasigurno najčarobnije mjesto koje privlači veliki broj ljudi, kao i drugu godinu Adventa kod kazališta, u Verdijevoj ulici gdje će uz ugostiteljsku ponudu biti postavljena i pozornica na kojoj će biti izvedeno oko 30 glazbenih programa.

Po prvi puta ove godine, na Koblerovom trgu uz ugostiteljsku ponudu, također će biti postavljena pozornica za izvođenje glazbenih programa, namijenjenih prvenstveno mlađoj populaciji, a već tradicionalna bogata ugostiteljska ponuda posjetitelje očekuje i na Trgu riječke rezolucije te na Trgu 128. brigade.

Na radost najmlađih Riječana, Korzom će i ove godine voziti vlakić Djeda Mraza.

Škarpa je istaknuo kako će i ove godine posjetitelji koji u Rijeci na vrijeme adventa provedu više od dva dana moći koristiti Winter pass koji im omogućuje besplatan posjet ustanovama kulture, Astronomskom centru i Bazenima Kantrida.

Još bogatiji Advent na Gradini

Blagdanska rasvjeta, duga više od 12 kilometara lampica upalit će se ove nedjelje i na Trsatskoj gradini, a prema riječima Vedrana Babića, ove godine bit će i nekih noviteta.

„Ove smo godine zaista svaki kutak gradine prekrili lampicama, ali smo vodili računa i o uštedi električne energije. Iz tog smo razloga ove godine dosadašnje lampice zamijenili novima, onima hladno bijele boje koje osim što vizualno daju još veći intenzitet svjetla, troše od 20 do 30 posto manje električne energije. Također zbog uštede, lampice će se ove godine gasiti svakog dana u 2 sata iza ponoći i paliti sljedećeg dana u 16 sati“.

Na samom ulazu u kaštel, ove će godine po prvi puta biti postavljena, kako je rekao Babić, najveća svjetlosna dekoracija ikada postavljena u regiji, a riječ je o interpretaciji božićnog poklona visine gotovo 6 metara. Do kraja Adventa na gradini, 6. siječnja, održat će se ukupno 16 programa, a da je riječ o lokaciji koju građani rado posjećuju govori i podatak da je tijekom posljednjih pet godina manifestaciju posjetilo više od 300.000 ljudi.

Klizalište Morska pahuljica

I ove godine, i to 20. godinu za redom, na Gatu Karoline riječke bit će postavljeno klizalište Morska pahuljica koje će biti otvoreno od 25. studenog do 15. siječnja.

Prema riječima voditelja klizališta Andreja Radalja i ove će godine u organizaciji Doma mladih za vrijeme trajanja školskih praznika biti organizirana škola klizanja, a također, djeca iz osnovnih škola s područja grada Rijeke moći će se besplatno klizati radnim danima do 16 sati, dok je od 16 do 22 sata klizalište namijenjeno za građanstvo. Vikendom će klizalište raditi od 10 do 22 sata. Uz brojne druge programe, i ove godine će na klizalištu 6. prosinca biti organiziran i tradicionalni doček sv. Nikole za sve mališane.

Zadovoljstvo bogatim ovogodišnjim programom Rijeka Adventa iskazao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

„Ovogodišnji program adventa prvi je koji se od 2019. godine održava bez ikakvih ograničenja i vjerujem da će bit dobro posjećen, jer ljudi su željni druženja, zabave i veselja“, rekao je gradonačelnik koji je istaknuo i humanitarnu manifestaciju „Kuglice dobrih želja“ koja je na inicijativu nekolicine riječkih studenata započela prije nekoliko godina i koja svake godine izazove veliki interes građana.

„Kuglice se na Korzu počinju prodavati već sutra, a sav prihod od njihove prodaje ove je godine namijenjen Udruzi Svjetionik koja okuplja djecu i mlade s teškoćama u razvoju i ovim putem pozivam građane da se odazovu akciji u što većem broju, pomognu radu udruge, a sami sebi požele najljepše blagdanske želje“, rekao je gradonačelnik.

Na Badnjak na Korzu tradicionalna Gastrofešta

Dodao je i kako će ove godine na Badnjak na Korzu ponovo biti organizirana i tradicionalna Gastrofešta, a još je jednom ponovio i kako će Rijeku u novu godinu uvesti bendovi Vatra i Queen Real Tribute te DJ Voljen Korić te kako vjeruje da će Riječani i svi gosti uživati u zabavnom novogodišnjem programu.

Više informacija o cjelokupnom programu Rijeka Adventa dostupno je na web stranici visitrijeka.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari