ŠPAŽIĆARI SU SPREMNI

U subotu počinju Maškare va Kostrene! Špažićari će preuzeti ključeve Općine, pripremili su bogat zabavni i gastro program

U subotu 14. siječnja i Kostrena će zakoračiti u najveselije doba godine na Kvarneru. Špažićari će preuzeti ključeve Općine Kostrena a njihova vladavina potrajat će sve do Pepelnice 22. veljače 2022.

Nakon što su u prosincu obilježeni dani Općine Kostrena te nakon božićno-novogodišnjih blagdana, Kostrena će tijekom prvih dana nove 2023. godine zasjati u maškaranom tonu. Događanja pod imenom Maškare va Kostrene 2023. leta podrazumijeva niz manifestacija vezanih uz maškaranje kao jedne od rijetkih živućih tradicija na području Općine Kostrena.

Mesopust Mićel je krivac za sve nedaće u proteklih godinu dana

Kako to običaji tzv. istočnog riječkog prstena nalažu, nova mesopusna sezona započet će nakon blagdana Sveta Tri kralja. Špažićari će u subotu, 14. siječnja u Narodnoj čitaonici Sveta Lucija preuzeti ključeve Općine Kostrena te podići mesopusta Mićela kao krivca za sve nedaće u proteklih godinu dana.

Ključevi će u rukama Špažićara biti do Velike srijede (Pepelnice) 22. veljače kada će se spustiti zastor za još jednu (zimsku) mesopusnu sezonu.

Tradicionalni mesopusni tanci održavat će se tijekom šest vikenda, počevši od 14. siječnja pa do 17. veljače, u vremenu od 21:00 do 04:00 sata ujutro. Za posljednji maškarani vikend, maškarani tanci će se održati u petak 17.2.

Za zabavno-glazbeni program kroz svih pet vikenda zadužena je grupa Venus iz Kraljevice u sastavu Dario Devčić, Ivan Filić, Goran Čišija, Tomislav Peranić i Rino Petrović i to po sedmi puta.

Maškare i ostale posjetitelje očekuje nova raznovrsna ugostiteljska ponuda po pristupačnim cijenama, tombola, a nagrađivat će se najbolja pojedinačna i najbolja grupna maska. Organizirane maškarane grupe mogu se unaprijed najaviti i rezervirati svoj stol(ove) na broj telefona 098/906-4713 i 091/400-22-70. Mjesto održavanja je dvorana Narodne čitaonice u Svetoj Luciji. Ugostiteljsku ponudu pružat će Caffe bar Libar.

Dječja reduta u nedjelju 29. siječnja

Održat će se jedna dječja reduta i to u nedjelju 29.1. Male maškarice zabavljat će grupa Venus i animator. Udruga će sve počastiti krafnama, grickalicama i sokovima.

Špažićarski maškarani kotlić u uvali Žurkovo

Ove godine u redovan raspored maškaranih događanja uvrstit će se manifestacija Špažićarski maškarani kotlić u uvali Žurkovo i to u subotu 28. siječnja od 10:00 sati do 16:00 sati.

Lani je po prvi puta održana ova manifestacija na kojoj je sudjelovalo 16 grupa u pripremi gulaša od veprovine. Obzirom na pozitivna iskustva od lanjske godine, iskazan je interes na nastavak održavanja ove manifestacije.

Naslov brani Karnevalska grupa „Čiket“ iz Rijeke koja je 2022. godine bila najbolja u pripremi gulaša. Za vrijeme kuhanja gulaša, maškare će zabavljati grupa „Cukar & caffe bend“. Voditelj programa i jedan od članova žirija bit će poznati novinar Vladimir Jurić, a osim maškaranih grupa svoje kulinarsko umijeće pokazat će i novinari Kanala Ri i novinari Radija Rijeke poznati pod nazivom grupe Maškarana maneštra, inače prošlogodišnji osvajači srebrne medalje.

Špažićari za Riječki karneval spremaju novu originalnu masku

U nedjelju 19. veljače od 12:00 sati, na rasporedu je Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci kao kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru pa i šire. Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici pa će tako biti i ove nadolazeće godine. Špažićari za 2023. godinu spremaju novu originalnu masku i to morske tematike.

Marća po Kostrene

Na mesopusni utorak 21. veljače Špažićari nakon prijepodnevnog druženja s djecom u Dječjem vrtiću Zlatna ribica u Kostreni, obilaze Kostrenu uzduž i poprijeko posjećujući ugostiteljske objekte i na taj način obilježavajući posljednji dan pod maskama. Taj dan je poznat po nazivu Marća po Kostrene.

Slijedeći dan, na čistu srijedu 22. veljače, mesopustu Mićelu sudit će se i presudit za sva (ne)djela koja je učinio i za koja ga se tereti. Maškare će mandat i ključ na čuvanje do druge godine dati novoj općinskoj vlasti uz obećanje da će biti jednako uspješni kao i maškarana vlast.

Ovo je i posljednji dan maškaranih aktivnosti za ovaj dio godine, a završit će ga se zajedničkim druženjem uz zakusku ne samo članova Udruge već i svih prisutnih.

Špažićari ovim putem pozivaju sve ljude dobre volje željne zabave i maškaranog kravala, sve udruge koje djeluju na području Općine Kostrena i šire da svojim dolaskom uveličaju ova maškarana događanja.

Kalendar događanja maškarane sezone priložen je u nastavku.

Sve fizičke i pravne osobe koje su spremne podržati rad Udruge i njezine aktivnosti (subotnji maškarani tanci, tombola, maškarane dječje redute, karnevalska povorka u Rijeci, Marća po Kostrene na mesopusni utorak, podizanje i paljenje mesopusta) mogu to učiniti u vidu donacija, dobrovoljnih priloga i darova ili sponzorstava u obliku novca, stvari ili usluga.

“Ovim putem Karnevalska grupa Špažićari Kostrena zahvaljuje se svima onima koji su svih ovih dosadašnjih godina na bilo koji način doprinijeli radu udruge bilo donacijama, sponzorstvom, podrškom ili izravnim sudjelovanjem u radu udruge. Od nas veliko hvala!”, poručili su Špažićari.

I za kraj, Špažićari podsjećaju na moto kostrenskih maškara koji ukratko najavljuje ono što nas očekuje tijekom gotovo dva mjeseca maškaranja: ‘Krepat, ma ne poć spat!’.

Za sve informacije kontakt podaci udruge su:

098/906-47-13 Dario Modrić, predsjednik udruge
091/400-22-70 Franko Ovčariček, predsjednik Upravnog odbora udruge
e-mail: spazicari@gmail.com
IBAN: HR9024020061100129825

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari