TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

U subotu u Exportu započinju Dani makedonske kulture

Foto: Rijeka.hr

Dani makedonske kulture, tradicionalna manifestacija koja se održava dugi niz godina i kruna je svih aktivnosti Makedonskog kulturnog društva Ilinden iz Rijeke bit će svečano otvoreni u subotu, 21. studenog 2020.g. u 19.00 sati u Exportu na Delti.

Uvodnu riječ programu dat će lektorica za makedonski jezik Biljana Stojanovska na temu Marka Cepenkova (1829. – 1920.), najvećeg sakupljača makedonskih narodnih umotvorina.
Iste večeri svoj će nastup održati glazbenik Zoran Majstorović, a u nastavku će biti otvorena samostalna izložba fotografija „Čovjek u prostoru“, autorice Gordane Kvajo.
Posjetitelje te večeri očekuje i festival književnosti „Dani prijatelja knjige“, u suradnji s Hrvatskim književnim društvom iz Rijeke, kada će biti predstavljene nagrađene knjige i književnici te održan poetski maraton.

MKD Ilinden prvo je makedonsko društvo u RH te zahvaljujući nekolicini entuzijasta koji su postavili temelje, a i svim članovima koji se i dalje organizirano zalažu za očuvanje makedonske tradicije, kulture i duhovnog života u Rijeci i PGŽ, slijedeće godine slavi jubilarnu 30. obljetnicu!
Njegujući bogatstvo Makedonije, u okviru društva djeluje folklorna, glazbena, pjevačka, etno i dječja skupina te se realiziraju i druge aktivnosti vezane uz izdavaštvo, organiziranje koncerata, poetskih večeri, otvorenja izložbi itd.
Budući da na mladima svijet ostaje, zahvalni su svim sufinancijerima, Gradu Rijeci, PGŽ, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Vladi RH što prate aktivnosti i što su omogućili ono najvažnije a to je da se makedonski jezik uči u osnovnoj školi Centar u Rijeci, zatim u Prvoj hrvatskoj sušačkoj gimnaziji te na Lektoratu makedonskog jezika pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Odrasli uče makedonski jezik kroz radionice u samoj udruzi.

– Dani Makedonske kulture naša su tradicionalna manifestacija koju smo se odlučili održati i ove godine, a program će naravno biti prilagođen trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Velika mi je čast što nakon uspješnog zajedničkog koncerta koji je ovog ljeta održan na pozornici ispred Exporta sa Zoranom Majstorovićem, nastavljamo tu suradnju, što u književnom djelu programa i ove godine surađujemo s Hrvatskim književnim društvom u Rijeci, a također moram izraziti zadovoljstvo i što će posjetitelji našeg programa moći razgledati i izložbu fotografija Gordane Kvajo koja već godinama prati naše aktivnosti, rekla je potpredsjednica MKD-a Ilinden Rijeka Ivona Dunoski Mitev.

Veliki zaljubljenik u makedonsku tradicionalnu glazbu, koji je često na svojim koncertima i izvodi je multiinstrumentalist Zoran Majstorović, koji će se u subotu predstaviti solo nastupom:
– Drago mi je što se suradnja s Ilindenom nastavlja. Za program Dana makedonske kulture pripremam nekoliko tradicionalnih makedonskih skladbi koje ću izvesti na gitari i arapskoj lutnji i zadovoljstvo mi je što mogu dati svoj doprinos ovoj manifestaciji i što nastavljamo njegovati suradnju i prijateljstvo, kaže Majstorović.

Fotografkinja Gordana Kvajo, rođena Riječanka čiji je otac Hrvat s otoka Krka, a majka Makedonka iz Ohrida, svoju ljubav prema Makedoniji uvijek rado vraća članstvom i aktivnim radom u MKD-u Ilinden, ovoga puta samostalnom izložbom fotografija:
– Moram reći kako mi je izuzetno drago što će moja izložba koja je prošle godine bila postavljena u Skopju biti otvorena i u Rijeci i to u prekrasnom prostoru Exporta. To mi je zaista posebna čast i zadovoljstvo budući da je Export tijekom ove godine postao jedan kulturni centar grada Rijeke, kaže Kvajo, koja na izložbi crno-bijelih fotografija tematizira – čovjeka u prostoru. Izložena zbirka fotografija, koje su nastale u kontinuitetu jednoga ili više desetljeća, iznenađuju obiljem izričaja putem objektiva kojim Kvajo bilježi trenutke koje život donosi.

U suradnji s Ilindenom svake se godine u sklopu ove njihove tradicionalne manifestacije organizira i Festival književnosti „Dani prijatelja knjige“ na kojem se predstavljaju književnici iz cijelog svijeta.
– Vjerujem kako nam suradnja s Makedonskim kulturnim društvom u tom kontekstu omogućuje da kroz kulturu još bolje upoznajemo jedni druge i smatram da je to veliko bogatstvo, a svakako i zadovoljstvo, naglasio je predsjednik Hrvatskog književnog društva u Rijeci Valerio Orlić.

Iz Ilindena ističu kako su ponosni što žive i rade u multikulturalnom gradu – Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, a svoje Dane makedonske kulture nastavljaju u prosincu u prostorima MKD-a Ilinden, u Matačićevoj ulici pored kazališta Ivana pl. Zajca. Publiku očekuje Revija makedonskog filma „Kinoteka Makedonije“ (4.12. u 18.00 sati), zatim cjelovečernji koncert pjevačke i glazbene skupine MKD-a Ilinden „Večer makedonske pjesme“ (18.12. u 20.00 sati) te kulturna manifestacija za najmlađe članove „Detska radost“ (19.12.).

Događanje je organizirano uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari