PRIDRUŽITE SE AKCIJI

U utorak će se održati akcija čišćenja parka šume sveti Križ oko Astronomskog centra Rijeka i kreativna pokazna radionica iz Land arta

Foto: Kanal Ri

Povodom Međunarodnog dana šuma 21. ožujka 2022. godine od 10 sati Astronomski centar Rijeka u suradnji s OGU Grada Rijeke za komunalni sustav, KD Čitoća d.o.o. i OŠ Gornja Vežica organizirat će akciju čišćenja park šume sv. Križ. Ove godine u akciju se uključuje također Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak Rijeka.

S ciljem uklanjanja i zbrinjavanja otpada, očuvanja šuma i bioraznolikosti, širenja svijesti o važnosti očuvanja prirode, promociji pravila ponašanja u prirodi te edukaciji o važnosti boravka u prirodi i potrebi savjesnog zbrinjavanja otpada ova akcija uključit će oko četrdesetak učenika i učitelje 5.b i 6.b razreda OŠ Vežica. Akcija čišćenja provest će se uz nadzor i stručno vodstvo djelatnika OGU Grada Rijeke za komunalni sustav, KD Čistoća d.o.o. i ACR-a koji će na licu mjesta upućivati na posebnosti flore i faune parka šume sv. Križ.

Akcija predviđa također kreativnu radionicu iz Land arta, a održati će se pod vodstvom Bie Gec, djelatnice KD Čistoće i Andree Cvitan, djelatnice Rijeka sporta. Učenicima će se pokazati nekoliko primjera privremenih umjetničkih instalacija, a zatim ih potaknuti da sami izrade svoje od otpalog lišća, grančica, šišarki i drugog materijala. Umjetničke instalacije ćemo poslikati, a zatim ih prepustiti prirodi. Cilj radionice je pružiti učenicima nesvakidašnje kreativno iskustvo koje će ih povezati s okolišem i potaknuti na otkrivanje ljepote koja se krije u naizgled sasvim običnoj šumi.

Više o park šumi sv. Križ

Urbana park šuma i brdo Sveti Križ u kojem je smješten Astronomski centar Rijeka smatra se najstarijim arheološkim lokalitetom u Rijeci, a od ožujka 2006. godine preventivno je zaštićeno kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Na njemu se nalazi i srednjovjekovna Crkva svetog Križa po kojoj je cijela lokacija dobila naziv, a najkraći zapis glagoljice iz 13. stoljeća kao i kipić Rimske vučice pronađeni su upravo tamo. Na brdu prevladava prirodna submediteranska vegetacija, a njime prolazi i riječka šetnica na relaciji Plumbum -Trsat. Kao jedna od četiri vodospreme u sklopu 100. godina starog Gorskog vodovoda Trsat – Sušak, na brdu se nalazi vodosprema Sveti Križ.

Više o Međunarodnom danu šuma

Na sjednici Generalne skupštine Europske poljoprivredne konfederacije 1971. godine odlučeno je da se prvi dan proljeća 21. ožujka obilježava kao Svjetski dan šuma. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju vjerujući kako takav događaj može doprinijeti povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosustava.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 21. ožujka Međunarodnim danom šuma (IDF) 2012. Danom obilježavanja želi se podići svijest o važnosti svih vrsta šuma. Na svaki Međunarodni dan šuma, države se potiču da poduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore kako bi organizirale aktivnosti koje uključuju šume i drveće, poput kampanja za sadnju
drveća, akcija čišćenja i slično.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari