PUST 2024.

U Viškovu kreće luda pusna zabava: Meštrica Mića Maja na Antonju preuzima općinski ključ, a onda kreće maškarano ludilo!

Photo: Pravi Halabujski zvončari (Goran Kovacic/PIXSELL)

Viškovo odbrojava sitno do početka najveselijeg doba u godini koje donosi dobro poznata pusna zbivanja, maškarani šušur i odlično raspoloženje

Uvod u peto godišnje doba najavljuje Antonja, 17. siječnja. Tradicionalnim okupljanjem na Brege, ispred crkve sv. Mateja u 18 sati, Meštrica Mića Maja preuzeti će općinski ključ te će se podignuti pust, krivac za sve nevolje u protekloj godini.

Uz taktove Limene glazbe Marinići Viškovo će zakoračiti u maškarano ludilo i vladavinu maškara. Zabava i ‘službeno’ može početi!

13. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnije 2024.

Pravo natjecanje u maštovitosti i originalnosti slijedi u subotu, 20. siječnja uz 13. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnije 2024. Dugogodišnje natjecanje u organizaciji autokluba „RI autosport“ svakako upotpunjuje maškarana događanja, a zahvaljujući sudionicima iz Italije i Slovenije poprima i međunarodni karakter.

Startom na parkiralištu Milihovo u 9:40 ljubitelji maškara i oktana ispratiti će šarena i originalna vozila na dva, četiri ili više kotača na njihovom putu prema Kastvu, Matuljima i Opatiji.

Noćno izdanje 23. Halubajskog karnevala

Noćno izdanje 23. Halubajskog karnevala donosi u Viškovo ludu maškaranu povorku sa više od 1.200 sudionika.

U subotu, 20. siječnja u 17:00 sati Viškovom će prodefilirati halubajske morske vile, kralji i kraljice, indijanci, črno-beli svet, mići pralubajci, lude 70-e i mnoge druge tradicionalne maske, ali i maštovite kreacije karnevalskih grupa iz Viškova, Primorsko-goranske i Istarske županije te Slovenije.

Na ovogodišnjoj povorci pridružiti će nam se i dragi gosti, članovi Federacije europskih karnevalskih gradova iz Italije i Hrvatske. Centar zabave postaje šator na parkiralištu Milihovo gdje sve očekuje zabava uz Grooverse i Trio Vox.

18. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji

Tradicija se voli od malih nogu, stoga vrijedi posjetiti 18. Smotru mićeh zvončari pul Marčeji koja se održava u nedjelju, 21. siječnja.

Okupljanje je u 10:30 sati ispred Stare škole Marčelji, a u organizaciji Udruge „Marčeji“. Povorka kreće u 11:00 sati, a sudjeluje jedanaest skupina mićih zvončari: Mučićevi zvončari, Frlanski zvončari, Munski zvončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari, Ćićki zgončari, Brežanski zvončari, Kukuljanski zvončari, Grobnički dondolaši, Podgradski Škoromati i Halubajski zvončari. Za glazbenu atmosferu pobrinuti će se Trio bajs.

Maškarani ženski boćarski turnir

Dio rado posjećenih halubajskih pusnih događanja zasigurno je i Maškarani ženski boćarski turnir koji ove godine dolazi u dvadesetom izdanju.

U petak, 26. siječnja u 18:00 sati u boćarskom klubu Marinići snage će odmjeriti maškarane boćarske ekipe iz Viškova i općina i gradova riječkog prstena. Zabave i šušura neće nedostajati, a za nezaboravan veseli glazbeni ugođaj pobrinuti će se muzikanti Limene glazbe Marinići.

Ljubitelje pikada očekuje pusni turnir u pikadu u organizaciji ekipe Nevera Guns. U prostorijama Pikado kluba Nevera, u subotu 27. siječnja u 17:00 sati igrati će se disciplina 501 MO, a na turniru će se dodijeliti i nagrada za najbolju masku.

Maškarano druženje za djecu

Druženje, ples i zabava pod maskama očekuje i najmlađe zahvaljujući dječjim vrtićima Loptica i Zvončica.

Na maškarano druženje za djecu, roditelje i djelatnice poziva DV Zvončica u subotu, 27. siječnja u 16:00 sati u Domu hrvatskih branitelja. Maškarani dječji tanac u veseloj glazbenoj atmosferi i pratnju animatora održati će se u subotu, 03. veljače u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 16:00 sati.

Šušura i veselja definitivno neće nedostajati na tradicionalnom pusnom koncertu Limene glazbe Marinići. U petak, 02. veljače s početkom u 20:00 sati u Domu Marinići Limena glazba donijeti će obilje smijeha i dobre glazbe.

Trodnevno finale Pusta počinje 11. veljače na Pusnu nedeju

Trodnevno finale ovogodišnjeg Pusta počinje 11. veljače na Pusnu nedeju kada svoju dugogodišnju tradiciju nastavljaju Halubajski zvončari.

Obahajat će svoj zavičaj u nedjelju, ponedjeljak te konačno i u utorak na sam Pust. Mještanima i posjetiteljima Kastavštine i Halubja trodnevno obahajanje pružit će nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Paljenje pusta na Brega uz izvlačenje vele zvončarske tombole

Vrhunac pusnih događanja posjetitelje očekuje 13. veljače paljenjem pusta na Brega gdje će biti održano i izvlačenje vele zvončarske tombole koja, kao i uvijek, donosi vrijedne nagrade. Zahvaljujući humanitarnoj akciji Udruženja obrtnika Viškovo – Kastav – Klana – Jelenje svi posjetitelji će se moći zasladiti fritulama i ugrijati uz kuhano vino i čaj.

”Pozivamo vas na maškaranu zabavu u Viškovo – dođite, zabavite se, plešite, pjevajte i uživajte! Živio pust!” priopćili su iz organizacije.

OBAVIJEST

Obavještavaju se svi sudionici u prometu da će dana 20. siječnja 2024. godine (subota) u vremenu od 16:00 do 20:00 sati biti zatvoren dio županijske ceste kroz centar općine Viškovo i to na potezu od rotora prije poslovnice Lidl do zgrade Općine Viškovo (Vozišće 3) radi održavanja 23. Halubajskog karnevala.

Zbog održavanja 23. Halubajskog karnevala biti će zatvoreno i parkiralište Milihovo od četvrtka, 18. siječnja od 20.00 sati do ponedjeljka, 22.01. do 14:00 sati.

Također će biti ograničen i prostor za parkiranje vozila zbog zatvaranja ceste kroz središte Viškova. Molimo sudionike u prometu da izbjegavaju parkiranje u središtu Viškova, oko parkirališta Milihovo i oko groblja Viškovo te da koriste prostore za parkiranje gdje se ne ometa prometovanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari