EU PROJEKT

U Viškovu potpisan ugovor vrijedan 2,5 milijuna kuna za EU projekt „Za sretnije djetinjstvo“

Rehabilitacijski tretmani i mobilni tim za djecu s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djecu slabijeg socijalno-ekonomskog statusa kojima će se omogućiti uključivanje u sportske aktivnosti, formiranje kvalitetnog prostora za provođenje rehabilitacijskih tretmana unutar kojeg će se urediti senzorna soba – dio je projektnih aktivnosti posljednjeg u nizu europskih projekata za koje je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović upravo potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Riječ je o projektu „Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno- ekonomskog statusa – za sretnije djetinjstvo“ za kojeg je Općini Viškovo putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka odnosno Europskog socijalnog fonda odobreno 100-postotno financiranje u iznosu od 2.469.954,58 kuna. Prijavitelj projekta je Općina Viškovo, a partneri su Grad Kastav i Dječji vrtić Zlatna ribica iz Kostrene.

„Senzorna soba na području Viškova uredit će se u sklopu Osnovne škole Sveti Matej Viškovo, a pristup senzornoj sobi omogućit će se postavljanjem nadstrešnice i rampe za osobe smanjene pokretljivosti. Formirat će se i mobilni tim u sastavu: psiholog, socijalni pedagog i socijalni radnik dok će se za rehabilitacijske tretmane u sklopu senzorne sobe i kabineta angažirati defektolog, logoped i psiholog. Didaktička oprema nabavit će se i za područje Kastva te Kostrene. Projekt će imati i svoj sportsko-rekreacijski segment jer će se angažirati treneri za organizaciju atletske škole i škole trčanja (na Halubjanu i u dvorani u Kastvu) te će se ujedno nabaviti tartan podloga za Halubjan i oprema za organizaciju škola trčanja.

Iz ovih sportskih aktivnosti proizlazi i dodatna vrijednost projekta odnosno njegov inkluzivan pristup jer će projekt omogućiti djeci s teškoćama u razvoju i djeci urednog razvoja da se zajednički uključe u sportske aktivnosti. Uvjerena sam da ćemo ovim projektom povećati socijalnu uključivost ranjivih skupina djece s područja Viškova, Kastva i Kostrene odnosno Urbane aglomeracije Rijeka kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu.“, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

Općina je projekt „Za sretnije djetinjstvo“ prijavila jer je uočeno da na području Viškova, Kastva i Kostrene raste broj djece u nepovoljnom položaju – djece s teškoćama u razvoju, djece s problemima u ponašanju te djece slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Mnogi stručnjaci upozoravaju da postoji problem centralizacije socijalnih, zdravstvenih i drugih usluga te nedostatka usluga u lokalnoj zajednici. Viškovo će u partnerstvu s Kastvom i Kostrenom kroz ovaj projekt taj problem ublažiti kako tijekom dvogodišnjeg trajanja projektnih aktivnosti tako i po njegovom završetku jer će projekt biti održiv i nakon prestanka financiranja europskim sredstvima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari