ISPRED KUĆE HALUBAJSKEGA ZVONČARA

U Viškovu potpisan Ugovor za izgradnju Parka skulptura

Park skulptura će biti izgrađen neposredno ispred Kuće halubajskega zvončara

Nakon provedenog postupka javne nabave, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović i direktor tvrtke Marčić gradnja d.o.o. Zlatko Marčić potpisali su Ugovor za izgradnju Parka skulptura vrijedan 1,1 milijun eura.

Park skulptura bit će smješten neposredno ispred Kuće halubajskega zvončara.

Kao što će i Kuća halubajskega zvončara biti mjesto gdje će se prezentirati vrijedna nematerijalna kulturna baština koja je svojstvena Viškovu, tako je i Park skulptura koncipiran da se ta vrijedna baština prezentira, ali u vanjskom prostoru.

smart

Ukupna površina zone obuhvata uređenja Parka skulptura je 3.306,00 četvornih metara, a čine ju pješačke površine, središnji trg, odmorišta te zelene površine. Projektom je obuhvaćena i kompletna vodovodna instalacija za zalijevanje zelenih površina parka te oborinska odvodnja parka. Rasvjeta parka bit će izvedena s LED stupićima visine 1 metar, LED reflektorima, LED svjetiljkama te LED trakama u lukovima portala.

Prezentirat će se vrijedna nematerijalna kulturna baština ovog kraja

Kroz dužu šetnicu koja će prolaziti cijelim parkom skulptura prezentirat će se vrijedna nematerijalna kulturna baština ovog kraja koja se odnosi na mitove i legende staroslavenske kulture. U oblikovanju će se koristiti tradicijski elementi gradnje halubajskega kraja, ponajprije gromače i suhozidna gradnja.

Staze će biti opločene u kombinaciji moderne i tradicijske tehnike. Središnju površinu činit će veći opločeni središnji prostor koji će biti oblikovan u simbolici kruga odnosno kola, gdje će se u budućnosti moći organizirati različite manifestacije. Kroz Park će se kretati stazom između gromača u obliku svojevrsnih labirinata gdje će se prezentirati mitska bića i legende ovog kraja kroz skulpture koje će se u narednim godinama realizirati u suradnji s lokalnom zajednicom, akademskom zajednicom te djelatnicima iz područja kulture.

Koncept izložbe i oblikovanja mitskih bića pripremio je tim na čelu s Lidijom Nikočević dok je za arhitektonsko oblikovanje zaslužna arhitektica Dražena Miletić.

U Parku skulpture Mraka, Štrige, Fudlaka, Malika, Diva, Kresnika…

U izložbeni dio Parka skulptura ulazit će se s dvije strane i to kroz Perunova i Volosova vrata na kojima će se u budućnosti postaviti i skulpture tih mitskih bića. U Parku će svoje skulpture dobiti i cijeli niz mitskih bića iz lokalnih legendi poput Mraka, Štrige, Fudlaka, Malika, Diva, Kresnika i ostalih. Ukupno će biti 11 postamenata za postavu skulptura. Prostor će biti krajobrazno uređen koristeći autohtono lokalno bilje.

U Parku će biti prezentirana i tradicija suhozidne gradnje budući da je umijeće suhozidne gradnje jedno od četiri nematerijalna kulturna dobra svijeta pod zaštitom UNESCO-a. Osim umijeća suhozidne gradnje, tu su i Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja te Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Uz Kuću halubajskega zvončara i Park skupltura i novo dječje igralište

„Izgradnjom Kuće halubajskega zvončara i Parka skulptura stvorit će se jedinstven urbanistički prostor u kojem će svi mještani Viškova moći kvalitetni provoditi slobodno vrijeme te se istodobno upoznati s vrijednom nematerijalnom kulturnom baštinom. Ujedno se na tom prostoru planiraju održavati kulturno-umjetnički te zabavni programi, a osim toga i radionice u vanjskom prostoru na kojima će se ponajprije prezentirati vrijedna nematerijalna kulturna baština ovog kraja.

Lokacija sportsko-rekreacijske zone Halubjan bit će u sljedećih nekoliko mjeseci veliko gradilište jer će se, uz izgradnju Parka skulptura, paralelno izvoditi završni radovi na izgradnji Kuće halubajskega zvončara u čijoj su unutrašnjosti počeli radovi na izvedbi muzejskog postava.

No, tu nije kraj ulaganjima na lokaciji Halubjan jer će se uz Kuću halubajskega zvončara i Park skupltura izgraditi i novo dječje igralište koje će oblikom i sadržajem pratiti koncept Kuće halubajskega zvončara i Parka skulptura. Na dječjem igralištu se, osim uobičajenih sprava, planiraju postaviti i sjenice za boravak na otvorenom gdje će se također moći održavati i različite radionice“, istaknuo je Sanjin Vranković , voditelj općinskog Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari