DO 1. SVIBNJA UPOZORENJA

U Viškovu s radom počelo prometno redarstvo: Pored policije, promet u mirovanju će nadzirati i redar Saša

Riječ je o educiranom i iskusnom službeniku koji je proteklih 6 godina na poslovima prometnog redara proveo u riječkom prometnom redarstvu

Ovog mjeseca u Viškovu je s radom počeo prometni redar. Tme je Općina Viškovo iskoristila mogućnost koju pruža Zakon o sigurnosti prometa na cestama pa će tako, osim policije, promet u mirovanju na području najveće hrvatske općine po broju stanovnika nadzirati i Saša Ilijaš.

Riječ je o educiranom i iskusnom službeniku koji je proteklih 6 godina na poslovima prometnog redara proveo u riječkom prometnom redarstvu.

Bavit će se poslovima nadzora i premještanja

Prometno redarstvo Općine Viškovo bavit će se poslovima nadzora i premještanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila odnosno nadzorom prometa u mirovanju koji se temelji na Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Nepropisno parkiranje i zaustavljanje negativno utječu na prometnu situaciju u cjelini jer se ugrožava sigurnost svih sudionika u prometu, a posebice pješaka kao najugroženije skupine. Osim toga, ometa se nesmetano odvijanje javnog prijevoza jer su autobusna stajališta često zakrčena osobnim vozilima, stvaraju se gužve, a povećava se i opasnost od prometnih nesreća. Ti su problemi prisutni u većini gradova i općina, a pogotovo u Viškovu kojim dnevno prođe između 10 i 15 tisuća vozila.

Do 1. svibnja upoznavanje vozača

Do 1. svibnja predviđeno je upoznavanje vozača s počinjenjem prekršaja odnosno izdavanje upozorenja o počinjenom prekršaju. Nakon toga, prometni redar će početi primjenjivati odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama i sankcionirati prometne prekršaje u dijelu nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila.

„Naš cilj nije kažnjavanje vozača nego uvođenje reda i podizanje razine prometne kulture. Najčešći prekršaji u prometu u mirovanju su zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stajalištima, na pješačkim prijelazima, na nogostupu ili u pješačkoj zoni.

Obilaskom terena prije uvođenja prometnog redarstva kada smo analizirali svrhu i opravdanost uvođenja takve vrste nadzora, nerijetko smo nailazili na vozače koji su se zaustavljali i parkirali suprotno vertikalnoj prometnoj signalizaciji odnosno nisu poštivali znakove zabrane zaustavljanja i parkiranja, zaustavljanja i parkiranja u raskrižju, na komunalnim prolazima i prilazima, kolnim ulazima u zgrade, dvorišta ili garaže.

Nadzor na cijelom području općine Viškovo

Prometni redar će posebnu pozornost posvetiti zaustavljanju i parkiranju na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom. Nadam se da će kroz neko vrijeme kada se mještani naviknu na činjenicu da u Viškovu osim policije postoji i prometni redar, vozači sve manje ometati odvijanje prometa motornih vozila ili pak kretanje pješaka ostavljanjem nedovoljne širine slobodnog prolaza..“, ističe voditelj općinskog Odsjeka za upravljanje i održavanje komunalne infrastrukture, javnih i društvenih objekata, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i poslove komunalnih djelatnosti Tibor Tramišak.

Nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila obavljat će se na cijelom području općine Viškovo s posebnim naglaskom na centar odnosno potez od Marinića do Gornjih Sroka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views