ZA LJEPŠE DJETINJSTVO

U Viškovu se grade nova dječja igrališta; Na području općine koja se može pohvaliti rastom nataliteta!

U Viškovu napreduje izgradnja još jednoga dječjeg igrališta. Riječ je o igralištu u ulici Vrtače u naselju Marčelji. Tamo će se na 1500 četvornih metara površine do kraja svibnja izgraditi dječje igralište kakvog dosada nije bilo u tom dijelu Marčelja.

S ciljem poboljšanja uvjeta života stanovnika Općine, posebice djece i njihovih roditelja te osiguravanja dodatnih sadržaja za igru, druženje i učenje postavit će se nekoliko sprava za igru djece starosti od 3 do 10 godina. Sprave će biti metalne sa svim potrebnim atestima koji garantiraju sigurnost djece. Oko sprava će se postaviti apsorbirajuća podloga od reciklirane gume.

Pješačka površina dječjeg igrališta planira se urediti parkovnom rizlom, a postavit će se i javna rasvjeta. Uz dječje igralište uredit će se i parkiralište za posjetitelje parka. Sve slobodne površine planiraju se kao zelene parkovne površine te se tako priprema i prateće hortikulturno uređenje. Ova lokacija smještena je u dijelu naselja u kojem je veliki broj stambenih zgrada u kojima žive mlade obitelji s malom djecom kojima nedostaje takav sadržaj.

„Kroz izgradnju dječjeg igrališta u ulici Vrtače u Marčeljima omogućavamo, među ostalim, ujednačen razvoj cijelog područja Općine. Uvjeti života u tom dijelu Viškova će se poboljšati, posebice djeci i roditeljima. Djeca će imati nove i sigurne sadržaje za igru i druženje i moći će kvalitetno provoditi vrijeme na otvorenom. Osim toga, izgradnjom igrališta potičemo djecu i mlade na aktivniji i zdraviji način života. Što se tiče ovog projekta, njegova procijenjena vrijednost je oko 450 tisuća kuna. Posebno ističem činjenicu da smo i ovaj projekt uspješno prijavili na europske fondove. Konkretno, na Natječaj za provedbu tipa operacije 3.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ koji je objavila Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“. Za provođenje projekta smo s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a početkom godine smo i formalno dobili Odluku kojom nam je odobreno 347.523,50 kuna odnosno maksimalna potpora u iznosu od 80 posto prihvatljivih troškova“, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

Realizacija ovog projekta dat će značajan doprinos lokalnoj zajednici. Povećat će se postojeći broj dječjih igrališta te isti učiniti dostupnijim većem broju djece i roditelja kao i stvoriti osnova za bezbrižan i siguran razvoj i rast najmlađih uzrasta, posebice djece u naselju Marčelji. Ovaj projekt odgovara trenutnim potrebama mladog stanovništva na području općine kao i demografskim trendovima koji su rijetkost na području Republike Hrvatske i koje treba poticati upravo izgradnjom ovakvih sadržaja.

Novo dječje igralište izgradit će se i u Marinićima – najvećem viškovskom naselju. Bit će smješteno sa zapadne strane objekta u kojem djeluje Boćarski klub Marinići.

Na toj će se lokaciji izgraditi sportsko igralište za košarku ili mali nogomet dimenzija 26×15 metara te manje dječje igralište. Na dječjem igralištu postavit će se sprave za igru poput kombiniranog igrala i ljuljački. Oba će igrališta imati i rasvjetu, a postavit će se i ostala komunalna oprema poput klupa s naslonom i koševa za otpatke.

Radovi bi trebali biti gotovi do svibnja, a Općina će u izgradnju novog sadržaja u Marinićima uložiti 616 tisuća kuna.

Izgradnji dječjih igrališta Općina Viškovo pridaje značajnu pozornost pa je tako nedavno završena druga faza uređenja dječjeg igrališta Srokov kal u Pešćićićima. Nakon što je u prvoj fazi tijekom 2019. godine uređeno dječje igralište i postavljena oprema za djecu odnosno kombinirano igralo, ljuljačka i penjalica, u drugoj fazi je nabavljena oprema za osobe starije od 14 godina.

Postavljene su, među ostalim, sprave za fitness s funkcijom jačanja srca i plućnih funkcija, razvoja snage i fleksibilnosti mišića u donjim i gornjim ekstremitetima, prsima i trbuhu. U dvije faze izgradnje, u igralište Srokov kal Općina je uložila nešto manje od 400 tisuća kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari