U Voloskom otvoren centar posvećen slavnom znanstveniku Andriji Mohorovičiću

Foto: Facebook

Prigodnom svečanošću u Domu Liburnija u Voloskom otvoren Interpretacijski centar dr Andrija Mohorovičić – MOHO centar

Na svečanom otvaranju okupljene je pozdravio gradonačelnik Ivo Dujmić naglasivši kako Grad Opatija ovim projektom želi odati zasluženu počast jednom od svojih najvećih sinova.

Prigodne prezentacije održali su akademik Mirko Orlić i prof.dr.sc. Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a i prof.dr.sc. Rajka Jurdana Šepić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Andrija Mohorovičić hrvatski je znanstvenik čija su znanstvena istraživanja i radovi na području meteorologije i seizmologije od svjetske važnosti. Mohorovičićevim imenom nazvan je diskontinuitet između Zemljine kore i plašta – najveća prirodna tvorevina na Zemlji – MOHO sloj.

Godine 1970. njemu u čast nazvan je i krater polumjera 77 km na tamnoj strani Mjeseca, a 1996. asteroid br. 8422. U najnovije vrijeme njegovim se imenom naziva i diskontinuitet između kore i plašta na Marsu.

Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu također nosi njegovo ime, kao i gimnazija u Rijeci, osnovna škola u Matuljima te ulice u nekoliko hrvatskih gradova.

Iako je po svome znanstvenom djelu s pravom svrstan uz bok Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga hrvatska javnost lik i djelo dr. Mohorovičića još uvijek nedovoljno prepoznaje te je na nama da se zajedno založimo za daljnje brendiranje Mohorovičićeve ostavštine, poručili su akademik Orlić i profesor Herak.

Radovi na uređenju Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centra u započeli su u ožujku ove godine, završeni su u roku i MOHO centar je otvoren u 1. fazi.

Prva faza uređenja MOHO centra prikazuje životni put slavnog Vološćana, a u drugoj fazi projekta bit će uređena dodatna prostorija s interaktivnim prikazom eksperimenata koje je dr. Mohorovičić izvodio i znanstvenih spoznaja do kojih je došao.

MOHO centar u prvoj fazi uređen je na prostoru od  82 m2 u prizemlju zgrade. Građevinske radovi na uređenju centra iznose 892.000,00 kn bez PDV-a. Dio građevinskih radova u iznosu od 59.360,00 kn financirani su iz projekta RIVIERA4SEASON2 iz programa prekogranične suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska. Koncept opremanja prostora i dizajn izložbenog postava financirani su isključivo iz projekta RIVIERA4SEASON2 i vrijede 32 tisuće eura.

Koncept uređenja prostora izradili su samostalni umjetnik – dizajner Damir Gamulin i arhitekt Antun Sevšek u suradnji s profesoricom riječkog Filozofskog fakulteta Rajkom Jurdanom Šepić i umjetnicom iz Voloskog Darijom Žmak Kunić..

Grad Opatija je nedavno potpisao i Ugovor s Ministarstvom turizma o sufinanciranju uređenja druge faze Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centra vrijedan 480 tisuća kuna kroz program razvoja javne turističke infrastrukture za 2019. godinu.

MOHO centar će za posjetitelje biti otvoren radnim danom od 9-12 sati. Organizirat će se posjeti osnovnih i srednjih škola, a vikendima će se u Centru održavati prigodna znanstvena predavanja, u organizaciji Festivala Opatija koji upravlja MOHO centrom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari