KULTURA SVIMA

U ‘Zajcu’ održana prva inkluzivna predstava prilagođena gluhim, nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama

Screenshot

Pred mnogobrojnom publikom riječkog HNK Ivan pl. Zajc održana je prva inkluzivna premijera dostupna gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama — predstava Glorija, redateljice Senke Bulić.

Predstava je prilagođena gluhim i nagluhim osobama kroz projekt Kultura svima riječke udruge Filmaktiv osiguravanjem inkluzivnog titla te simultanim prevođenjem na hrvatski znakovni jezik, dok je slijepim i slabovidnim osobama prilagođena izrađenom audiodeskripcijom koju je izradio Centar za audiodeskripcije, pod uredničkom palicom Antonija Pavlovića te u izvedbi glumice Sabine Salamon.

Po završetku predstave, okupljenima su se obratile Katarina Mažuran Jurešić, voditeljica programa razvoja publike HNK Ivan pl. Zajc; Tea Rubeša, savjetnica Pravobranitelja za osobe s invaliditetom; Maja Ogrizović, inicijatorica i voditeljica inkluzivnih kulturnih programa te voditeljica projekta Kultura svima kao i Ana Marija Brđanović i Ivna Bruck, glumice iz predstave Glorija, dok se ostatak glumačke postave pridružio u gledalištu.Inkluzivna premijera predstave GlorijaInkluzivna premijera predstave Glorija

Istaknuta je važnost ove suradnje udruge Filmaktiv kroz projekt Kultura svima i kazališta čime se otvaraju vrata daljnjoj inkluzivizaciji programa i prostora HNK Ivana pl. Zajca i stvaranja jednakih mogućnosti participacije u kulturi.

„Ovo je veliki korak za sve nas — inkluzivna premijera predstave u HNK Ivan pl. Zajc šalje poruku da je inkluzija važna i da je kazalište spremno biti institucija koja je dostupna baš svim članovima društva. Zahvaljujući dobroj volji, inicijativi i uloženom trudu svih uključenih u realizaciju, ali i svih koji su prisustvovali predstavi i dali do znanja da inkluziju smatraju važnom iako im ove specifične prilagodbe možda nisu bile potrebne. Inkluzivniju i solidarniju zajednicu gradimo upravo tako — zajedno“, rekla je voditeljica projekta Kultura svima Maja Ogrizović.

Katarina Mažuran Jurešić je istaknula kako je ovo prvi korak u stvaraju redovitog inkluzivnog programa HNK Ivan pl. Zajc, čime će riječka, ali i hrvatska kulturna scena biti osnažena i otvorena za baš sve članove zajednice.

Projekt udruge Filmaktiv, naziva Kultura svima financiran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari