U SKLOPU PROJEKTA

Galerija | Učenici OŠ Matija Gubec Tavankut u posjeti Primorsko-goranskoj županiji

Primorsko-goransku županiju posjetili su učenici od 5. do 8. razreda OŠ Matija Gubec Tavankut koji, u sklopu međunarodnog projekta “Povratak u budućnost”, od 3. do 6. veljače borave u Rijeci.

Učenike u pratnji ravnateljice OŠ Matija Gubec Tavankut Stanislave Stantić Prćić i učitelja Anite Kopilović i Nikole Blaževića, primio je župan Zlatko Komadina sa suradnicama, pročelnicom UO za odgoj i obrazovanje Editom Stilin i predstojnicom Kabineta župana Erminom Duraj.

Suradnja OŠ Pomurvice i OŠ Matija Gubec Tavankut na ovom međunarodnom projektu traje od 2019. godine, a vezan je uz temu kulturne baštine. Učenici su tijekom boravka sudjelovali u Dječjoj karnevalskoj povorci, radionici u Muzeju zvončarske zbirke, posjetili su Dječju kuću i razgledali kulturno-industrijsku baštinu Rijeke. Učenici OŠ Podmurvice ranije su, 2019. godine, u Tavankutu prisustvovali Festivalu voća, radionici slamarenja, obišli naselje i poljoprivredna gospodarstva.

Župan Komadina naveo je kako je zahvaljujući hrvatskom konzulatu suradnja s Tavankutom počela 2012. godine kada je Primorsko-goranska županija bila regija partner prigodom proslave Dana državnosti, a suradnja se nastavila kada je delegacija Primorsko-goranske županije godinu nakon posjetila Sombor i Tavankut. Predstavio je učenicima bogatu kulturno-povijesnu baštinu Primorsko-goranske županije istaknuvši projekt Putovima Frankopana i prirodnu raznolikost našeg kraja, a koju su učenici imali prilike pogledati u promo filmu PGŽ “Ljepota različitosti.” Pročelnica Stilin objasnila je učenicima ulogu Županije i brigu za školske objekte kojih ima oko 150 na području županije te istaknula kako je cilj da sve škole kojima je Županija osnivač pređu u jednosmjenski rad.

Prijemu su nazočili i ravnateljica OŠ Podmurvice Loredana Jakominić i učiteljica Dijana Toljanić te Sanjin Ivašić, djelatnih Dječjeg doma Lovran, bivši zaposlenik OŠ Matije Gubec Tavankut i jedan od poveznika ovih dviju škola.

Ravnateljica Jakominić rekla je kako je OŠ Podmurvice 2019. godine aplicirala projekt na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za poticanje međudržavne suradnje sa školama u kojima se školuje hrvatska manjina. “Upravo smo tim projektom dogovorili posjet Tavankutu, a ove godine oni su u uzvratnom posjetu zahvaljujući i pomoći Primorsko-goranske županije na čemu zahvaljujem”, rekla je ravnateljica. Ravnateljica Stantić Prćić zahvalila je na prijemu te je pozvala u posjet Tavankutu na završnicu projekta 8. međunarodnog natječaja “Bogatstvo različitosti”.

U ime učenika OŠ M. Gubec Tavankut zahvalio je na prijemu i posjetu Primorsko-goranskoj županiji, a na samom kraju župan Komadina uručio je knjigu “Putovima Frankopana” kao i prigodan poklon učenicima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari